woman riding big swing in front of waterfalls

KAKO BITI SLOBODAN I USRED NEVOLJA?

Bog po proroku Izaiji govori: „Tješite, tješite moj narod, Govori Bog Vaš. Govorite srcu Jeruzalema, podvikujte mu da mu se ropstvo okonča, da mu je krivnja okajana.“ (Izaija 40, 1-2 ). I to je zapravo bit adventske poruke. Iščekujući blagdan rođenja Kristovog, a za nas je to puno više od običnog obilježavanja blagdana za nas vjerujuće je to duboka zahvalnost Bogu za utjelovljenje, mi primamo Evanđelje koje je radosna vijest. A radosna vijest jest vijest utjehe: Ropstvo je okončano, krivnja je okajana.

Za razliku od Jeruzalema, odnosno njegovim stanovnicima koji su sami morali snositi posljedice svije krivnje, našu je krivnju u potpunosti na sebe uzeo utjelovljeni Bog, Krist na križu. Oslobođeni smo okova grijeha, života bez Boga, beznađa, besciljnosti, vječne smrti. Razumjeti bit te slobode jest razumjeti radosnu vijest, razumjeti spasenje. Kršćani često govore o spasenju, za sebe kažu da su spašeni, ali nisu uvijek svjesni što spasenje doista jest.

Apostol Petar nam kaže da mi „ po obećanju njegovu iščekujemo nova nebesa i zemlju novu, gdje pravednost prebiva“. (2 Petrova 3, 13 ). Tada ćemo u konačnici biti oslobođeni plača, bolesti, smrti i svega onoga što život čini tragičnim i što izaziva tugu, kako čitamo u Otkrivenju 21, 4. Staro prolazi i novo nastaje. Bit će to veličanstvena stvarnost novoga Jeruzalema kojem se ispružamo i u koji ćemo svi vjerujući ući, iako se grčevito držimo ovoga života.

No, sloboda koja nam se naviješta, oslobođenje od ropstva je i naša sadašnja stvarnost. Već sada počinjemo živjeti vječnost ali i osjećati slobodu od ropstva u našem svakodnevnom životu. Sloboda, oslobođenje od ropstva ne znači da ćemo biti bez problema, bez bolesti, bez straha i drugoga što naš svakodnevni život čini stvarnim. Nažalost, svakodnevno slušamo brojke o bolesnima, o umrlima. Bolest i smrt ne zaobilazi ni vjerujuće. Postoje neki pokreti unutar kršćanstva koji propovijedaju samo zdravlje, blagostanje i sreću. U ovoj pandemiji kao da su se malo sklonili i ne čujemo ih previše. No, Bog nam to nije obećao. Obećanje se odnosi za vječnost, kako smo čitali u Otkrivenju. I drugi su nam problemi tu. S ovom pandemijom nisu otišle druge bolesti, nisu nestali naši svakodnevni problemi s kojima se suočavamo. Nismo slobodni ni od našeg posla, ni od plaćanja računa, od brige za našu djecu. Oni koji su tek na početku životnog puta moraju učiti, studirati, ozbiljno se suočiti sa svim poteškoćama koje ovaj život donosi. I to se jednako odnosi i na vjernike i na nevjernike.

No, radosna vijest je da nas Gospodin oslobađa okova ropstva. Ono što je tragedija kod mnogih ljudi jest da postaju robovi straha od bolesti, od starenja, od smrti, dakle od onoga što se ne može izbjeći. No možemo slobodno, opušteno i u slobodi djece Božje proživjeti ovaj život. Zatezanje lica će možda nekome donijeti osjećaj ljepšeg izgleda i pomlađivanja, ali neće niti za jedan dan produžiti život.

Za zdravlje trebamo brinuti. Odgovornost je i Božja zapovijed. Trebamo odgovorno pristupiti i svim našim životnim obvezama. No, u isto vrijeme spremni smo iz Božje ruke primiti sve što nas na životnom putu susreće. To nije uvijek lako, ali zasigurno je blagoslovljeno. Predivno je čuti svjedočanstva onih koji su, unatoč svojim životnim teškoćama, pronašli slobodu, nadu i cilj u Kristu. Koliko žara u naviještanju evanđelja možemo vidjeti u jednom Nicku Vujučiću koji je rođen bez ruku i nogu, ali je svoju slobodu pronašao u Kristu. Toliko sam svjedočanstava čuo od bolesnih, toliko ohrabrenja od onih koje sam ja došao ohrabriti i nerijetko ostao bez riječi. Umjesto da ohrabrim, bio sam ohrabren.

Bez Krista, bez radosne vijesti i njegove utjehe, neće nam puno vrijediti ni zdravlje ni materijalno blagostanje. Čitamo i slušamo često o nesretnim životima onih koji su imali sve, zemaljski gledano, preduvjete za sretan život. Nedavno nas je napustio nogometaš Maradona. Gledali smo dokumentarce o njemu i zapravo o jednom nesretnom životu. I koliko takvih svjedočanstava imamo

Ništa u ovome životu čovjeku ne može donijeti sreću kao zajedništvo s Bogom. Iskusiti spasenje, oslobođenje sada, oslobođenje od ropstva grijehu, ropstva bolesti, beznađa, besciljnosti, smrti, najdragocjeniji je blagoslov koji možemo imati u Kristu.

Neka Gospodin bude naša sloboda, naša nada, naš cilj, smisao života i tada će doista naš život, bez obzira na sve teškoće biti sretan i blagoslovljen.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori