EDGAR POPP – velikan hrvatskog protestantizma

Edgar Popp je obnovitelj Evangeličke crkve u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata a svojim je djelovanjem utjecao i na učvršćenje i zajedništvo protestantizma, kako u Hrvatskoj tako i u poslijeratnoj Jugoslaviji.

Edgar Popp

Edgar Popp rođen je 10. lipnja 1920. godine u Zagrebu, od oca Philippa Poppa i Majke Malwine rođene Schmidt. Studirao je teologiju u Erlangenu i Beču. Otac mu je bio evangelički svećenik, doktor znanosti te od 1931. biskup tadašnje Njemačke evangeličke crkve u Jugoslaviji. On je i zaredio Edgara Poppa za svećenika 3. listopada 1943. godine u Zagrebu. Nakon montiranog procesa, biskup Philipp Popp je osuđen na smrt, te strijeljan  29. ili 30. lipnja 1945. i pokopan na tajnoj lokaciji.

Edgar je nakon rata završio u radnom logoru u Staroj Gradiški. Brat Harald, također svećenik, sa sestrom Ingeborg uspio se prebaciti vozilom švedskog konzula u Austriju.

Iz logora izlazi u svibnju 1946. godine. Nakon izlaska, izabran je od strane zagrebačke evangeličke crkvene općine za župnika. Komunističke vlasti su imale svoga kandidata, ali se crkvena općina usprotivila i izabrala Edgara. Instaliran je za župnika zagrebačke evangeličke crkvene općine 13. listopada 1946. godine. Zanimljivo je da je obred instalacije obavio reformirani župnik iz Tordinaca, Henrik Vajtman s kojim je Edgar surađivao sve do Vajtmanovog odlaska iz tadašnje Jugoslavije, 1952. godine. Mnogobrojna pisma Edgara Poppa koja je uputio Vajtmanu u razdoblju od 1946. do 1952. a koja su sačuvana u arhivu Protestantske reformirane crkvene općine Tordinci (pohranjene u Državnom arhivu u Osijeku) svjedoče o njegovom značajnom djelovanju na obnovi Evangeličke crkve nakon rata kao i veoma plodonosnoj suradnji sa Reformiranom župom u Tordincima.

Imao je svega 26 godina kada je na sebe preuzeo ovu odgovornu dužnost. Sva imovina, osim crkve bila je konfiscirana, a ista je sudbina zadesila i druge evangeličke općine koje su bile dio tadašnje Njemačke evangeličke crkve u Jugoslaviji.

Dana 1. listopada 1947. godine Edgar odlazi u vojsku, no zalaganjem Predsjedništva Vlade Edgar dobiva slobodnu nedjelju za održavanje bogoslužja. Zanimljivo je da je Edgara tijekom njegovog boravka u vojsci zamjenjivao baptistički propovjednik Josip Horak kao i starokatolički svećenik Hršak. Edgarova Majka Malwine je preuzela vodstvo vjeronauka a povremeno je dolazio i Vajtman iz Tordinaca.

Edgar Popp
Edgar i Ingeborg Popp ranih 50.-ih prošloga stoljeća.

Nakon odsluženog vojnog roka Edgar Popp stupa u brak s Ingeborg rođenom Sorg – Plivelić. Vjenčanje je u zagrebačkoj evangeličkoj crkvi obavio tordinački reformirani župnik Vajtman, 18. prosinca 1948. godine.

U suradnji s baptistima, Edgar uređuje pjesmaricu Duhovne pjesme koja iz tiska izlazi 1951. godine. U pripremi je surađivao i tordinački reformirani župnik Vajtman. Izašla su dva izdanja ove pjesmarice, jedno za baptiste, drugo za evangelike. Evangeličko izdanje sadrži i predgovor Edgara Poppa. I kod ovoga projekta vidljiva je Edgarova želja za jedinstvom s protestantskim crkvama i crkvama reformacijske baštine na ovim prostorima.

Od godine 1951. Edgar Popp je senior Evangeličke crkve za Hrvatsku, BiH i Vojvodinu (evangeličke crkve koje nisu u sastavu Slovačke evangeličke crkve u Vojvodini).

Dana 8. veljače 1952. godine u Staroj Pazovi je formiran Savez Evangeličkih luteranskih crkava u FNRJ. Edgar Popp je izabran za sekretara saveza.

Od preuzimanja odgovornosti seniora pa sve do 1960. kada odlazi iz Jugoslavije, Edgar se zalagao za povrat oduzetih crkava evangeličke crkve na prostoru Hrvatske i BiH. Njegovim zalaganjem mnoge su evangeličke crkve ponovno zaživjele. Kako nije bilo dovoljno svećenika, Edgar putuje po cijeloj Hrvatskoj, od Opatije do Vinkovaca, kako bi održao bogoslužja, konfirmacije, evangelizacije te obavljao druge pastoralne aktivnosti. Čest je gost i u tordinačkoj reformiranoj crkvi gdje služi na redovitim bogoslužjima i evangelizacijama.

Budući da je dobio i pasoš (putovnicu) putuje u Dansku, Njemačku, Ameriku i druge zemlje kako bi sudjelovao na raznim luteranskim konferencijama, uspostavljajući kontakte i priskrbljujući pomoć za Evangeličke crkve. Kod pomoći ne zaboravlja ni svoga prijatelja, tordinačkog župnika Vajtmana koji mu pomaže u pastoralu evangeličkih župa, posebice u Slavoniji.

Edgar Popp
Edgar i Ingeborg Popp predstavljaju Evangeličku crkvu u Jugoslaviji na Trećoj skupštini Luteranske svjetske federacije i Minneapolisu (Minnesota, SAD) od 15.-25. 08.1957.


Godine 1959. Edgar objavljuje vjeronaučne udžbenike Biblijske priče za evangeličku vjersku poduku a 1960. Evangelički katekizam za konfirmaciju.

Godine 1960. Edgar Popp odlazi u Njemačku gdje preuzima župu u Ottenbergu u kojoj ostaje sve do svoga umirovljenja. Evangelička župna crkva u ovome mjestu postojala je još i prije reformacije kao kasnoromanička crkva stare cistercitske opatije. Stara je to bazilika u kojoj je nakon reformacije izgrađen zid koji je dijelio malobrojne rimokatolike koji su također u njoj imali svoja bogoslužja i većinske evangelike. Nakon što je preuzeo župu, Edgar Popp je dao da se taj zid sruši.

Iz Njemačke je nastavio suradnju s Evangeličkom crkvom u Jugoslaviji, posebice sa župama u Hrvatskoj. Često je dolazio u Hrvatsku, održavao različita predavanja, bogoslužja, susretao se s vjerskim zvaničnicima i sl.
Nakon raspada SFR Jugoslavije, dao je svoj značajan doprinos u formiranju samostalne Evangeličke crkve u Hrvatskoj.

Na sjednici Upravnog odbora seniorata Evangeličke crkve u Hrvatskoj – Seniorat Legrad, koja se održala u Kutini 8. listopada 1996. godine, Edgar Popp je proglašen doživotnim seniorom Evangeličke crkve u Hrvatskoj.

Edgar Popp

Edgar Popp je preminuo 20. srpnja 2015. godine u 96. godini života u Ottenbergu. Njegova supruga, Ingeborg je nedavno proslavila 90. rođendan.

Autor: dr.sc. Jasmin Milić

Izvor: Vatroslav Župačić, Potraga za domovinom, Osijek, 2017.

Jasmin Milić, Povijest Reformirane crkve u Hrvatskoj, Osijek, 2014.

Ostavština Edgara Poppa pohranjena u Informacijskom centru reformacije u Osijeku

Arhiva Protestantske reformirane crkvene općine Tordinci (Državni arhiv u Osijeku).

Zabranjeno je preuzimanje ovoga članka ili njegovog dijela, bez prethodne suglasnosti autora.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori