KOME ZVONA ZVONE SA DOMA KULTURE U KOPAČEVU?

Godine 2010. jedna se  grupa vjernika odvojila iz Reformatske crkvene općine Kopačevo (župa Reformatske kršćanske crkve Mađara u RH) te je pristupila Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi. Od tada ova grupa vjernika pokušala je doći i do imovine Reformatske crkvene općine Kopačevo, tvrdeći da su oni pravni slijednici Reformatske župe Kopačevo. Nakon neuspjelog pokušaja da uđu u crkvu i crkvene prostorije, 21.03.2010. godine  sastaju se u Domu kulture u Kopačevu a bogoslužja za njih predvode župnici Reformirane kršćanske kalvinske crkve. Nedavno je spor oko imovine pravomoćno okončan u korist Reformatske crkvene opčine Kopačevo.

No, ova grupa koja je izašla iz svoje župe u Kopačevu i dalje se sastaje u Domu kulture koji je vlasništvo Općine Bilje te su na isti postavili zvučnike i puštaju zvuk crkvenih zvona, odnosno snimak crkvenih zvona Reformatske župe Kopačevo. Postavlja se opravdano pitanje zašto vlasnik Doma kulture dozvoljava da se na njihovu zgradu postavljaju zvučnici, emitiraju zvona crkve koja se nalazi preko puta Doma kulture te se tako dodatno zbunjuju vjernici?

Reformatska crkvena općina Kopačevo djeluje od samoga vremena reformacije (16. stoljeće). Tada postojeća drvena crkva je izgorjela je u požaru 1666. godine te je izgrađena nova koja je dograđivana u više navrata. Temelji za sadašnju crkvu postavljeni su 1804. godine a 14. kolovoza 1808. crkva je posvećena. Godine 1848. dograđena je tzv. Mala crkva okrenuta prema zapadu i tada je ona postala i glavni ulaz u crkvu. Propovjedaonica je premještena na istočnu stranu gdje je do tada bio ulaz u crkvu. Tada je župa brojala 1350 vjernika. Reformatska crkva u Kopačevu je najveća reformatska crkva u Baranji po broju sjedećih mjesta, ukupno 890. Župa danas broji oko 400 vjernika. Nakon Domovinskoga rata crkva je obnovljena donacijama Republike Mađarske.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori