TREĆA EPIZODA “HORIZONTI VJERE” – gost biskup Janos Kopacsy Kettos

28471202_2034061060208077_5798419897885130752_n
Reformatska crkva u Kopačevu

U trećoj eopizodi emisije HORIZONTI VJERE razgovaramo s biskupom Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janošom Kopacsy Kettošem. Biskup Kettos stoluje u lijepom baranjskom mjestu Kopačevu, u blizini nacionalnog parka Kopački rit gdje je ujedno i župnik lokalne župe.

U razgovoru koji s njim vodi Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, biskup Janoš govori o svojoj odluci da studira teologiju, o svojim najranijim župničkim danima, služenju prije rata u Kopačevu te za vrijeme rata u Hrvatskoj, kao župnik prognaničke župe. Kako je većina vjernika mađarskih reformatskih župa otišla u progonstvo kako u Mađarsku tako i u slobodne djelove Hrvatske, biskup Janoš je obilazio vjernike, organizirao ih te im služio kao svećenik.

U Osijeku je 1993. godine organizirana prognanička župa. Biskup Janoš za njih služi prvo u reformiranoj župi u osječkom naselju Retfala, da bi od 1993. do 1995. godine bogoslužja obavljao u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi u Osijeku, nekadašnjoj židovskoj sinagogi.

Od 1995. godine, na molbu Evangeličkog crkvenog odbora u Osijeku, preuzima administriranje ovom crkvenom općinom, budući je dotadašnji župnik Evangeličke osječke župe otišao dalje na studij. Ovom župom administrira sve do 2005. godine, dakle punih deset godina. Od 1995. godine pa sve do povratka u svoje župe u Evangeličkoj osječkoj župi se održavaju i bogoslužja za prognanike reformatske vjeroispovijesti.

Odmah nakon povratka u Baranju, nakon mirne reintegracije, tada još samo župnik, Janoš se vraća i u svoje selo Kopačevo. Od 1999. godine Janoš Kopacsy Kettos obavlja i službu biskupa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj.

Kao biskup suočava se s raskolom unutar crkve pod vodstvom smijenjenoga biskupa Endre Langha. To je uzrokovalo mnoge pravne bitke za očuvanje crkvene imovine te pravne sljednosti crkve.

Na kraju, biskup Janoš je uputio i prigodnu adventsku poruku.

Pogledajte razgovor u priloženom videu:

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Povezani članci: REFORMIRANA KALVINSKA ILI REFORMATSKA CRKVA MAĐARA-IZRAVNI SLJEDNIK REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE?

Odgovori