ZAŠTO JE MOLITVA VAŽNA?

Kada razmišljamo o zajedništvu s Bogom, jasno je da to zajedništvo mora biti obostrano. Bog nam se obraća kroz svoju Riječ, mi se obraćamo Njemu kroz molitvu. Molitva je sredstvo komunikacije s Bogom, u molitvi mi slavimo Boga, tražimo pomoć, a sve to u Ime Isusa Krista (Iv 16,24).

Netko će možda upitati zašto trebamo moliti? Molimo jer nam je Bog tako zapovjedio (Lk 11,9; 18,1, Ef 6,18, 1 Sol 5,17-18) jer želi da razgovaramo s Njim. Štoviše, Bog uživa odgovarati na molitve, premda će ponekad taj odgovor biti ne, za naše dobro. Kada ne razgovaramo s Bogom o našim željama i potrebama, propuštamo veliki blagoslov.

Jednom prilikom su učenici tražili od Isusa da ih nauči moliti (Lk 11,1). Zanimljivo je da nisu tražili od Isusa da ih nauči svjedočiti ili propovijedati. Činilo im se, kao i mnogima danas, da je molitva nešto teško i komplicirano pa su željeli da im Učitelj pokaže kako se to radi. Isus ih je poučio molitvi, koju mi poznajemo kao Očenaš (Lk 11,2-4; Mt 6, 9-13). Tijekom svoje službe na zemlji Isus je svoje učenike nekoliko puta učio o molitvi.

Iz Očenaša i Pavlova učenja (1 Tim 2,1-4) nalazimo da naše molitve moraju sadržavati obožavanje, ispovijedanje, hvalu i molbu kako za sebe (zamolba) same, tako i za druge (posredovanje). Ovo su elementi koje naše molitve trebaju sadržati. Nadalje i Psalmi nam daju primjere kako moliti, kao i mnoge molitve drugih ljudi a koje su zabilježene u Pismu (Job 40,3-4; 1 Ljet 29, 10-13; 2 Ljet 6, 12-42; Dn 9, 3-19; osobito Neh 1, 511).

Autor: Morton H. Smith

Naslovna fotografija: unsplash.com

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori