NAKON 800. GODINA VEČERAS ĆE SE NA NEBU POJAVITI “BOŽIĆNA ZVIJEZDA”

Večeras će na nebu pojaviti tzv. “božićna zvijezda”, pojava koja se nije vidjela u zadnjih 800 godina. Naziva se “Božićna zvijezda” jer je prema Evanđelju po Mateju zvijezda dovela mudrace u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znanstvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere. 

Stručnjaci kažu kako će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca, večeras, 21. prosinca, zimskog solsticija. Sljedeći put će se ovakav bliski susret planeta ponoviti 15. ožujka 2080. godine.

Što će se zapravo dogoditi pojašnjava nam Hrvatski astronomski savez na svojoj fb stranici. Njihov članak donosimo u cijelosti:

NE PROPUSTITE VELIKI ZAGRLJAJ JUPITERA I SATURNA

21.12.Na nebu 21. prosinca 2020., na zimski suncostaj, dogoditi će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Naime, 21. prosinca doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te će nam se Jupiter i Saturn te večeri na nebu prividno naći skoru u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stupnja) odnosno svega 6 lučnih minuta.

ŠTO JE TO KONJUNKCIJA?

Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju o kojem govorimo radi se o Jupiteru i Saturnu.

HOĆE LI JUPIER I SATURN STVARNO DOĆI JEDAN BLIZU DRUGOGA?

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće bit blizu već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.KOLIKO SE

ČESTO DOGAĐAJU KONJUNKCIJE JUPITERA I SATURNA?

Jupiter i Saturn se prividno na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina obzirom da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđu oko Sunca i tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo „velikom konjunkcijom“. Posljednja velika konjunkcija se dogodila 28. svibnja 2000., ali je istu bilo praktički nemoguće vidjeti obzirom da su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

KOLIKO JE RIJETKA KONJUNKCINA POPUT OVE 2020.?

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Kao što smo već rekli zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

GDJE I KADA GLEDATI VELIKU KONJUNKCIJU JUPITERA I SATURNA?

Sunce nam 21. prosinca zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će bit na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do od prilike 18 sati obzirom da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 18:45. Gledano golim okom, ova će pojava izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju. Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori