NA DANAŠNJI DAN JE MARTIN LUTHER IZOPĆEN IZ RIMOKATOLIČKE CRKVE

Dana 3. siječnja 1521. – Martina Luthera izopćio je papa Lav X. a kao odgovor, Luther je napisao djelo “Protiv nepokorne bule Antikrista” i okružen velikim mnoštvom učenika i predavača spalio je Papinsku bulu, zajedno s knjigama rimskog kanonskog zakona, izvan zidina Wittenberga.

Luther je tvrdio da je rimski pristup sakramentima kršćane držao u zatočeništvu. Usprotivio se papinstvu zbog naglaska na opravdanju djelima koje se posebno manifestiralo kod prodaja oproštajnica, te naglasio opravdanje vjerom. U učenju o sakramentima naglasio je da isti moraju biti ustanovljeni od Krista te je zato smatrao da su evanđeoski sakramenti samo krštenje i euharistija.

Luther je odbacio tradicionalni pogled na crkvu u kojoj dominira samo hijerarhija na čelu s papom, već je naglasio da su u crkvi pozvani svi služiti svojim darovima kao opće svećenstvo. Time je dao naglasak da svatko može izravno doći Bogu a ne putem posrednika. Crkva je po njemu i organizam i organizacija u kojoj je svatko pozvan dati svoj doprinos. Isto tako govorio je o vidljivoj i nevidljivoj crkvi. Vidljiva je crkva ono što vidimo i ona je skup i spašenih i onih koji to nisu, dok je nevidljiva crkva zajednica istinski vjerujućih, bez obzira u kojoj se vidljivoj crkvi, odnosno denominaciji nalazili.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori