Počni godinu s pouzdanjem u Isusa

« Što si mi dušo klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog! « (Ps.42:6)« On će otrti svaku suzu s njihovih očiju. Smrti više neće biti; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli, jer stari svijet prođe. Tada onaj koji sjedi na prijestolju reče: ‘Evo, sve činim novo!» (Otkr. 21:4-5).

Kako se uvijek radujemo nečem novom. Oči naše djece sjaje od radosti, kada im obećamo neku novu igračku ili neki drugi dar? Našoj ljudskoj, prolaznoj prirodi je svojstveno da voli nove stvari i to one što su prolazne, kao što smo i sami. U tom smislu smo svi kao djeca, žudimo stalno za nečim novim i neprestano trčimo za novitetima. Stari su Atenjani provodili svoje vrijeme u slušanju i kazivanju svakovrsnih novosti. Po tome i nisu bili posebni, jer i u naše vrijeme, na najmanju novost se skuplja gomila ljudi.

Radi toga se i ne čudim, ako su riječi našeg teksta pobudile u vašim ušima divnu melodiju. Ali, još se više radujem što je njihov duboki smisao još više izazovan. Novost, koju nam donosi naš Gospod Isus Krist je svijetla, jasna, ohrabrujuća, nebeska i vječna. Možda se radujemo dolasku Nove godine. Mnogi između nas iza sebe imaju teške doživljaje u protekloj godini i možda osjećaju da im je duša klonula. Željeli bismo se, nekako odlijepiti, od svega što smo proživjeli. Ne bismo htjeli to nositi sa sobom u Novu godinu. Stara, oronula godina, je prošla i nadamo se da nova ne bude gora od prošle. Molimo se da nam Nova bude bolja i blagoslovljenija.

U svakom slučaju, dolazi Nova. Vezujemo za nju naše želje i stremljenja za sreću. Kada susrećemo jedan drugoga izražavamo to riječima: «Sretna Nova godina». Kao djeca Božja, ne trebamo biti, poput djece, očarani bilo čime, što je novo, jer mi proslavljamo našeg Gospoda, koji je uvijek isti i Njegovim godinama nema kraja. U nekom slučaju, staro je bolje. Postoje stare stvari, koje su mnogo vrjednije, vječne, pa su nove u odnosu na njih. Kao, kada bismo zamijenili staro zlato za novu blistajuću broncu. Staro Evanđelje, to je najnovija vijest na svijetu. U svojoj istinitoj suštini ono ostaje za uvijek najbolja, najradosnija novost na svijetu. To je taj Novi Zavjet.

Da, u prošlosti je bilo toliko zla oko nas i u nama samima, bilo je tako mnogo grijeha, tako mnogo sablazni i padova, da nas posebno ne uzbuđuje pomisao, da odlazi to staro. Nada i radost nas zahvaća kada čujemo divne riječi našeg uskrslog Isusa – Vladara i Gospoda:« Evo, sve činim novo!» Riječi, koje nam Isus govori, uistinu su božanske. Slušajte, kako naglašava: « Evo, Ja tvorim!» Tko je taj veliki Ja, da može tako uvjerljivo to reći? Tko drugi može tako govoriti, osim Boga, Božjeg Sina? Tko može tvoriti nešto novo, osim Tvorca neba i zemlje? To je Njegovo uzvišeno bivstvo – tvoriti i razrušiti.« Evo, Ja tvorim sve!» Kakva velika stvaralačka sila je pred nama? Nema ničega izvan tog sveobuhvatnog kruga: «Sve». « Evo, Ja tvorim sve novo!» Kakvom velikom svemogućom dobrotom su obasjane naše duše?

Jednostavno upravljamo našu molitvu Bogu: « Gospode, uvedi nas u taj Tvoj novi svijet! Stvori u svima nama sve novo. Dozvoli da nas obasja čudo obnovljene ljubavi. Gospode, radujemo se, što tvoriš sve novo. Sve naše stare brige, neka se sakriju ispred naših očiju, radi Tvog divnog obećanja.» Prorok Izaija izriče:« Jer prijašnje će nevolje biti zaboravljene, od očiju mojih bit će sakrivene. Jer, evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Prijašnje se više neće spominjati, niti će vam na um dolaziti. Veselite se i dovijeka kličite, zbog onoga što ja stvaram.» (Iz.65:16-18). Kroz sve vjekove, od iskona, svako obnovljenje je dolazilo od Boga. Sve se podčinjavalo starom, vječnom zakonu ili uzvišenim zapovijedima, koje su bile narušene grijehom naših predaka. Taj grijeh je vodio u propast do današnjeg dana. Čovjek je prekršio Božju zapovijed i srušio se raj i čovjek u njemu. U Adamu smo umrli duhovnom životu i naša nas je duhovna smrt pratila. Prati nas i duhovna sklonost na grijeh koji vlada usred nas. Čovječanstvo se našlo mrtvo u grijesima i prijestupima. Gospod Isus je otvorio i postao Put. Ali, Gospod Isus Krist nam je omogućio svojom žrtvom izlaz iz tog stanja duhovne smrti i otvorio vrata i put u novi život. Isus Krist je postao izlaz – postao je Novi put za novi život. Ne moramo se za to sada mučiti i plaćati veliki otkup da iziđemo iz te grješne naravi, već da prihvatimo tu divnu milost, to savršeno Isusovo djelo za naše spasenje.

To što nije mogao učiniti zakon – učinila je milost. Moramo uvijek znati, da smo kroz to obnovljenje, kroz tu veliku žrtvu, izišli ispod tereta i osude zbog našega grijeha, da smo dobili slobodu, novi život kroz Isusa Krista. Kroz Njega smo postigli i pomirenje s Bogom i bezgraničnu radost spasenja u Gospodu. Gospod Isus Krist je pred nama otvorio vrata i put života, koji proizlazi iz Novog zavjeta, kojega je Bog s nama učinio kroz Isusa Krista. Evanđelje nam je ukazalo novi put života.« Zato se postaje baštinikom na temelju vjere, da bude po milosti.» (Rimlj.4:16).« Vjeruj u Gospoda Isusa Krista, pa ćeš se spasiti ti i dom tvoj.» (Dj. 16:31).« Stoga nisi više rob, nego sin. A ako si sin, i baštinik si po Bogu.» (Gal.4:7).« Evo, Ja tvorim sve novo» govori Gospod i stvara Svoj narod – Svoje sinove i kćeri. Kada smo postali Njegovom djecom, trebamo li robovati za nagradu? Ne trebamo robovati, jer nam naš nebeski Otac govori:« Sine, kćeri, ti si uvijek sa mnom, i sve što Ja imam – sve je to tvoje!» I osim toga imamo pravo na nasljedstvo prema Njegovom obećanju. On nam je dao sve. Dao nam je i Sebe. Što više trebamo očekivati? Novi život ulazi u nas Svetim Duhom. Novi život u nas ulazi Svetim Duhom, s novim osjećajima, novim željama i novim djelima. Sve to u nama proizvodi Sveti Duh. Taj isti Sveti Božji Duh, koji nam je ukazao da smo bili mrtvi u grijesima i prijestupima u našem starom životu. Poveo nas je nježnom rukom k novom obećanju, k Novom Zavjetu, i počeli smo gledati na Isusa i našli u Njemu potpuno oproštenje naših grijeha.« Što si mi dušo klonula, i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj!»

Taj se početak novoga života u nama pojavljuje kao radosno otkriće – počinjemo živjeti po vjeri u Sina Božjega, koji nas je ljubio i žrtvovao Sebe radi našega spasenja. Ta nova – uzvišena čežnja zahvaća naše biće, tada prestajemo tražiti sebe, već tražimo Boga. Što se mene osobno tiče, to je to osobno saznanje, da sam ja novi čovjek u Isusu Kristu. Ta je spoznaja tako silna i jasna, kao što mi je jasno moje postojanje. Ja, sada znam, da više nisam ono i onakav, kakav sam bio nakon moga tjelesnog rođenja. Osjećam u sebi novi život, Božji život. Gospod Isus tvori nove sluge, nove radnike, nove prijatelje, novu braću i nove sestre.

Gospod Isus nas može tako izmijeniti da ćemo jedva prepoznati sami sebe, a isto tako naša okolina. Treba reći, da Isus može izmijeniti sve one, koji su već klonuli, koji su opterećeni brigama, koji su postali malovjerni, koji su se prepustili svjetovnosti.

Dragi moji, nemojmo se opustiti da nas grijeh optereti, dok se ne zaustavimo pred paklom. Postoji ruka, koja može usmjeriti pravac vašeg puta prema nebu! « U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog!» Zapazite ovu riječ «opet». Dođimo k Njemu. Pognimo se do Njegovih nogu i molimo Ga, da nas obnovi. Isus može naše zajedništvo učiniti potpuno novim. Kada dođeš i približavaš se Isusu, tada primaš udio u Njegovoj radosti i ta će radost postati tvoja i moja sila, svježina i život. Isus Krist, koji čini sve novo, uslišati će našu molitvu. Molimo se ustrajno sve dotle, dok ne dobijemo odgovor sa Svetog Prijestolja. Otvorimo svoja srca na početku ove Nove godine i dozvolimo Isusu, da i u nama stvori sve novo, bolje, vrjednije, vjernije, predanije, poslušnije, poniznije. Dozvolimo Isusu, da stvori u nama novo srce, da doživimo u Novoj godini našega Gospoda na novi način.« Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svoga!»

Autor: Josip Mikulić

Naslovna fotografija: unsplash

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori