NA DANAŠNJI DAN PREMINUO NIKOLA TESLA – SAHRANJEN UZ PROTESTANTSKI SPROVODNI OBRED

Veliki genij čovječanstva, znanstvenik Nikola Tesla, rođen 10. srpnja 1856. u Smiljanu u današnjoj Hrvatskoj, sin srpskog pravoslavnog svećenika Milutina i Majke Georgine, umro je na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine u New York – u u SAD.

Teslino je tijelo bilo izloženo dva dana u pogrebnoj dvorani na Madison aveniji. Mnoge poznate osobe kao i građani dolazili su da se oproste od Nikole Tesle te da se upišu u knjigu žalosti.

Sprovodni obred Nikole Tesle predvodio je biskup Protestantske episkopalne crkve (crkva anglikanske tradicije) William T. Manning uz asistenciju protestantskih episkopalnih svećenika. Obred je održan 12. siječnja 1943. godine u Protestantskoj episkopalnoj katedrali Svetog Ivana bogoslova na Manhattanu u New Yorku, uz državne počasti. Pravoslavni dio predvodio je paroh Srpske Pravoslavne crkve Svetog Save u New Yorku, Dušan Šukletović.

Navodno je naknadno, na zahtjev njegovog nećaka Save Kosanovića tijelo ekshumirano i kremirano.

Po nekim izvorima srpski pravoslavni episkop Dionisije odbio je obaviti sprovod nad Nikolom Teslom jer je Teslina želja bila da se njegovo tijelo kremira.

Nikola Tesla kao znanstvenik je svoju inspiraciju nalazio u vjeri u Stvoritelja a smatrao je da je sva filozofija života sazdana u molitvi Očenaš.

Snimak sahrane Nikole tesle možete pogledati ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori