Znate li kada Božić slave pravoslavni kršćani?

Danas Božić slave pravoslavni kršćani (iako ne svi). Mnogi misle da se radi o dva datuma proslavljanja Božića, te da ga katolici i protestanti proslavljaju 25. prosinca, na kraju godine a pravoslavni 7. siječnja na početku godine. No, je li to doista tako?

Božić slave pravoslavni

Svi kršćani slave Božić 25. prosinca

Ne postoje dva datuma obilježavanja Božića. U početku su svi kršćani Božić slavili 6. siječnja na Bogojavljenje. Od 4. stoljeća Crkva slavi Božić 25. prosinca. Jedino je Armenska crkva zadržala tradiciju da Kristovo rođenje proslavlja kada i Bogojavljenje, 6. siječnja. Dakle, danas i katolici, pravoslavni i protestanti slave Božić na kraju godine, 25. prosinca.

Zašto onda pojedine Pravoslavne crkve slave Božić 7. siječnja?

Zapravo nitko ne slavi Božić 7. siječnja. Pojedine Pravoslavne crkve se u liturgiji pridržavaju staroga, julijanskoga kalendara. Taj je kalendar prihvatila tada jedinstvena kršćanska Crkva na saboru u Niceji 325. godine. Nazvan je po Gaju Juliju Cezaru koji ga je uveo 45. godine prije Krista i koristio se u Europi sve do 16. stoljeća. Papa Grgur XIII uveo je u 16. stoljeću novi kalendar koji se po njemu naziva gregorijanski i koji je danas u uporabi.

Vidi i ovo: Kristovo rođenje, svjetlo spoznaje, sunce pravde, zora s visine

Pojedine Pravoslavne Crkve su u liturgijskoj uporabi zadržale julijanski kalendar, kao npr. nama najbliža na ovim prostorima Srpska pravoslavna crkva, pa je opće poznato kako oni slave Božić 7. siječnja. No je li baš tako?

Razlika u proslavljanju Božića nije u datumu već u kalendaru, tako da, kada po gregorijanskom kalendaru pada 7. siječanj, zapravo je po julijanskom kalendaru 25. prosinac. I po tome kalendaru Božić pada na kraju godine jer je npr. 7. siječnja 2021. godine po gregorijanskom zapravo 25. prosinac 2020. po julijanskom kalendaru. Zato se Nova godina (1 siječanj) po julijanskom kalendaru zapravo slavi 14. siječnja po gregorijanskom.

Slave li svi pravoslavni Božić po julijanskom kalendaru?

Ne. Naime, Grčka, Rumunjska, Bugarska i neke druge Pravoslavne crkve prihvatile su novi kalendar te na isti dan i datum i po istom kalendaru slave Božić kad i katolici i protestanti.

Ima li katolika koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru?

Da. Katolici Ukrajinci koji pripadaju istočnom obredu ali su u punom zajedništvu s Rimskom crkvom drže se staroga, julijanskoga kalendara i također danas proslavljaju Božić.

Sretan Božić svima koji ga danas proslavljaju

Dakle, na Božić kao kršćanski blagdan niti jedna kršćanska denominacija nema monopol. Nema katoličkog, pravoslavnog a ponajmanje hrvatskog, srpskog, mađarskog, američkog Božića. Stoga sretan Božić svim kršćanima koji ga danas proslavljaju.

Mir Božji! Hristos se rodi!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Božićni tropar istočnih crkava:

Rođenje tvoje, Kriste Bože naš, zasja svijetu svjetlom spoznaje. Po njem zvjezdoznanci naučiše zvijezdom klanjati se Tebi, Suncu pravde, i u tebi vidjeti Zoru s visine: Gospode, slava Tebi.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori