bench light man people

KAKVO NAM JE POKAJANJE POTREBNO ZA ŽIVOT VJEČNI?

O pokajanju koje vodi u život vječni govori nam   Westminstersko vjeroispovijedanje (reformacijski spis iz 17. stoljeća) u 15. poglavlju:

O pokajanju koje vodi u život

I. Pokajanje koje vodi u život jest evanđeoski milosni dar, i taj bi nauk svaki propovjednik evanđelja trebao propovijedati jednako kao i vjeru u Krista.

II. Pokajanjem grješnik, koji ne vidi i ne osjeća opasnost, prljavštinu i odvratnost svojih grijeha, a koji su suprotnost svetoj Božjoj naravi i njegovim pravednim zakonima, nakon što shvati božansku milost u Kristu koja se nudi pokajnicima, žali zbog svojih grijeha i mrzi ih, kako bi se od njih okrenuo prema Bogu, želeći i nastojeći živjeti s njim u skladu s njegovim zapovijedima.

III. Na pokajanje se grješnik ne smije oslanjati kao da bi ono bilo neka zadovoljština za grijeh ili da je ono i u najmanjoj mjeri uzrok oproštenja. Oproštenje je Božji besplatni milosni dar u Kristu, no pokajanje je potrebno svakom grješniku, bez njega niti jedan grješnik ne može očekivati oproštenja.

IV. Niti jedan grijeh nije toliko malen da ne bi zaslužio osudu; isto tako niti jedan grijeh nije tako velik da bi donio osudu nakon što se grješnik istinski pokaje.

V. Nitko ne bi trebao biti zadovoljan samo s općenitim pokajanjem, već se svaki čovjek treba pojedinačno pokajati i za svaki pojedini grijeh koji je počinio.

VI. Svaki je čovjek dužan u privatnosti ispovjediti svoje grijehe Bogu i moliti za oproštenje istih. Po oproštenju grijeha, te po odvraćanju od tih grijeha, taj će čovjek naći milost. Onaj pak koji sablažnjava svoju braću ili Crkvu Kristovu mora biti voljan ispovjediti grijehe, bilo privatno bilo javno, žaliti zbog svog grijeha i izraziti kajanje zbog toga što je učinio ljudima koje je uvrijedio. Oni se potom trebaju izmiriti s njime i prihvatiti ga u ljubavi.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Naslovna fotografija: Pexels

Odgovori