Petnaest savjeta za dubok i efikasan molitveni život


1. Traži određenu stvar u molitvi.

„Da bi molitva vrijedila, trebalo bi da imamo definirane ciljeve za koje se molimo. Braćo moja, mi često brbljamo u molitvi o ovome i onome, pa ne dobijemo ništa jer zapravo ni za čim i ne žudimo.”
„Nemojte se samo moliti Bogu za grješnike onako uopćeno, nego uvijek spomenite nekoga osobno. Ako ste učitelj na dječjem satu, ne molite se samo da cijela grupa bude blagoslovljena, nego se molite za djecu poimence pred Svevišnjim. A ako tražite milost za svoj dom za kojim čeznete, nemojte da pričate uvijeno i naokolo, već budite jednostavni i direktni kad Boga molite.”

2. Moraš se moliti s vjerom.
„Ako ja ne vjerujem da je moja molitva efikasna, neće ni biti. Jer ona u velikoj mjeri ovisi od moje vjere.”
„Da li ste uvijek svjesni, ljubljeni, da dolazeći pred njegov prijestol milosti, u stvari dolazite kod onoga koji kraljevski daje? Otvarate li široko usta i tražite li velike stvari od Kralja koji je spreman da vam ih odobri?”

3. Bori se protiv svega što ti ometa molitvu.
„Kršćanin ne smije da se opusti kad mu je mentalno teško u molitvi. Mislim na ona ometanja koja nam odvlače pažnju i sprječavaju nas da usmjerimo svoje misli. Takva zla će nam se događati.”
„Velika je stvar kad duša zna da zaključa vrata protiv ometanja i drži uljeze van. Tek tada će molitva i vjera učiniti čudo, a duša će nam se ispuniti blagoslovima Gospodnjim.”

4. Fokusiraj se na to da prebivaš u Kristu da bi ti molitve bile plodonosne.
„Molitva je prirodno izlijevanje duše u zajedništvu sa Isusom. Kao što sa loze rastu i list i plod bez nekog svjesnog truda grane, rastu jer, jednostavno, jedno su sa granom, tako i molitva buja, cvijeta i donosi plod kad duša prebiva u Isusu.”
„Draga braćo, ako zatvorimo uši za ono što nam Isus govori, nikad nećemo imati silu u molitvi, niti ćemo uživati u intimnom zajedništvu s Voljenim.”

5. Moli se za Božja obećanja.
„Najbolji molitelj je čovjek kome su poznata Božja obećanja i u njih vjeruje. Jer, molitva je samo vraćanje Božjih obećanja Bogu. Kažemo mu: „Uradi kao što si rekao.“ Molitva je obećanje u praksi. Molitva koja se ne temelji na nekom obećanju, nema ispravan temelj.”

6. Ne odustaj u molitvi—moli se ustrajno.
„Kad ne možemo moliti onako kako bismo htjeli, dobro je da se molimo onako kako možemo.“
“Ako mi se ne moli, onda je vrijeme da se molim više nego ikad.”

7. Ako ti je teško da se počneš moliti, prvo čitaj Bibliju i odgovori na ono što ti Bog govori.

„Ako tijelo u slabosti sputava duh, onda neka čitanje Biblije ide prije molitve, tako da se duša probudi.”
„Draga braćo, ako zatvorimo uši za ono što nam Isus govori, nikad nećemo imati silu u molitvi, niti ćemo uživati u bliskom zajedništvu s Ljubljenim.”

„Dragi gospodin Miller, koji živi u prisutnosti Božjoj i čija je svaka riječ kao biser, prije neki dan je rekao: Neki put kad uđem u klijet da se molim, vidim da se ne mogu moliti kako bih htio. Što onda radim? Pa, budući ne mogu da govorim Gospodu, molim Gospoda da govori meni i onda otvorim Sveto pismo i pročitam jedan dio. Onda vidim da mi Gospod daje za što da molim.’”

8. Redovno ispovijedaj grijehe.
„Ne očekujem da ću, sve dok ne stignem na nebo, prestati da ispovijedam grijehe svaki dan i svaki put kad stanem pred Boga.“
„I sam poziv na molitvu znači da nas čekaju blagoslovi na prijestolu milosti: s pouzdanjem pristupajmo prijestolu milosti.”

9. Ne brini da li si rječit u molitvi.
„Mama razumije bebin govor, shvaća te nerazumljive zvuke. Tako i naš nebeski Otac zna za naš slabašni govor bebe, jer naša molitva nije ništa više od toga.”
„Prava molitva se mjeri po težini, a ne po dužini. I samo jedan uzdah pred Bogom može imati puninu molitve veću nego fino sročeni i dugotrajni govor.”

10. Kad osjetiš da ti se ne moli, moli se za pomoć.
„Ako se ne moliš kad ti se ne moli, to je kao da kažeš: „Neću lijek jer sam previše bolestan.“ Moli se za molitvu: moli se sam, uz pomoć Duha, u okviru molitve.”

„Moli se za molitvu – moli se dok ne budeš mogao da se moliš, moli se za pomoć u molitvi, ne odustaj jer ne možeš da se ne moliš. Kad misliš da se ne možeš moliti, onda se najviše moliš. Neki put, kad ne primaš nikakvu utjehu u moljenju, kad ti je srce slomljeno i tužno, onda se stvarno boriš i pobjeđuješ uz Svevišnjeg.”

11. Moli se ponizno.
„Čuo sam molitve koje su zvučale kao naredbe Bogu, a ne kao ponizna molba puna poštovanja kakvu treba stvorenje da predstavi Stvoritelju, ili kakvu Božja djeca treba da upute svom voljenom Ocu na nebu. Treba hrabro da dolazimo pred prijestol milosti, ali uvijek poniznog srca…”

12. Posveti se molitvi radi dubljeg duhovnog života i radi korisnije službe.
„Najbolji način kako prorok, učitelj i učenik mogu da saznaju tajne istine, uzvišene i misteriozne Božje istine, jeste tako što će čekati na Boga u molitvi.”
„Sveti mogu da očekuju da će otkriti dublje iskustvo i imati jači duhovni život tako što će mnogo vremena provoditi u molitvi.“

13. Moli se bez prestanka.
„Ako hoću da se molim bez prestanka, onda svaka sekunda mora biti pogodna za molitvu, i nema nesvetih momenata, ni neprihvatljivog vremena u toku dana, ni nesvetih dana u godini.”
„Kao što dišemo neprestano, tako se moramo moliti neprestano.“

„Kada je molitva mehanička, bez duše, onda je ona ropstvo i zamor; ali kada je molitva zaista živa i kada se čovjek moli zato što je kršćanin i zato što ne može da se ne moli, kad se moli dok hoda ulicom, dok je na poslu, u kući, na njivi, kad mu je duša puna molitve, onda mu molitve nikad nije previše.”

14. Moli velike molitve.
„Naše potrebe su velike. Hajde da tražimo mnogo, pa ćemo mnogo i dobiti.“
„Nemoj misliti da će se Bog na tebe ljutiti ako od njega tražiš puno, a nemoj misliti ni da ćeš ga uvrijediti ako tražiš male stvari. Ako vjeruješ u Isusa i Bog je tvoj Otac, razgovaraj s njim kao što bi razgovarao sa zemaljskim ocem. Razlika je samo što Bogu možeš doći sa većim pouzdanjem nego što bi došao i najboljem roditelju na zemlji.”

15. Izgrađuj zahvalno srce.
„Dobit ćeš odgovor na molitvu kad umnožiš zahvalnost u svakoj molitvi i moljenju: budi siguran u to.”
„Nemojte pumpati nevoljne i formalne molitve, braćo, nego uzmite pjesmarice i pjevajte. Dok slavite Gospoda za ono što imate, vidjet ćete da će vaše kameno srce početi da se topi i da teče kao rijeka.“

Koji savjeti su za tebe najveći izazov? Koje savjete možeš odmah da primijeniš? Neka te Božji Duh vodi u još dublju i efikasniju molitvu.

Autor: C.H. Spurgeon

Izvor: projekat-timotej.org

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori