Reformatska crkvena općina Kotlina dobila još jednu pravnu bitku

Pravomoćnim rješenjem Županijskoga suda u Zagrebu broj 47 Gž-2986/2019-4 od 10. studenog 2020. godine, ukinuto je rješenje Općinskog suda u Osijeku, stalne službe Beli Manastir, poslovni broj Psp-3/2018-36 od 10. svibnja 2019. godine te se tužba u toj pravnoj stvari odbacuje.

Naime, Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, Crkvena općina Kotlina tužila je biskupa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janosa Kopacsi Kettoša, Josipa Kelemena iz Kotline te župnika Đuru Vargu da ometaju njihov posjed u Kotlini. Naime, isti su kao predstavnici vlasnika nekretnine, Reformatske crkvene općine Kotlina održavali bogoslužje u reformatskoj župnoj crkvi, očistili je od nereda te pristupili njezinoj obnovi. U župnom dvoru i dalje živi Darko Turšić, župnik Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj iako ova župa, dakle Reformatska crkvena općina Kotlina ne pripada Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi već Reformatskoj kršćanskoj crkvi Mađara u Hrvatskoj.

Više o nesporazumu oko ove dvije crkve vidi: REFORMIRANA KALVINSKA ILI REFORMATSKA CRKVA MAĐARA-IZRAVNI SLJEDNIK REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE?

O ovoj župi pisali smo 2016. godine kada je ista obnovila svoja bogoslužja u župnoj crkvi nakon 20. godina.

REFORMATSKA ŽUPA KOTLINA NAKON 20 GODINA U SVOJOJ CRKVI ODRŽALA BOGOSLUŽJE

Ovo pravomoćno rješenje je značajno iz razloga što je najzad nadležni sud shvatio da se Reformirana kršćanska kalvinska crkva koristi u sudskim sporovima nepostojećim nazivima te time zbunjuje sudska tijela, stječe na temelju zahtjeva o navodnoj promijeni naziva značajnu imovinu, te uzrokuje godine i godine sudskih sporova u kojima župe moraju dokazivati svoje zemljišno-knjižno pravo.

Naime, u ovome sporu Tužitelj je Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, Crkvena općina Kotlina a pravna osoba pod tim nazivom zapravo ne postoji. Sukladno pravnom položaju vjerskih zajednica, Vjerske zajednice i njihovi organizacijski oblici neprofitne su prave osobe (NN 83/02, čl. 6, st. 3). Dakle, postoji vjerska zajednica pod nazivom Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj i ona ima status pravne osobe. Postoji njezin organizacijski oblik pod nazivom Crkvena općina Kotlina i ona također ima svojstvo pravne osobe. Dakle, tužitelj u nazivu koristi naziv dvije pravne osobe no u tužbi se pojavljuje kao jedan tuženik. Sud je zato pravilno ustvrdio da Tužitelj pod tim nazivom ne postoji i da nema stranačku sposobnost.

Opis nije dostupan.

Koristeći se tako spojenim nazivima nepostojećih pravnih osoba, Reformirana kršćanska kalvinska crkva je uspjela nepravomoćno doći do imovine župa koje pripadaju Reformatskoj kršćanskoj crkvi Mađara u Hrvatskoj (Kneževi Vinogradi, Suza, Smajevac), no za vjerovati je da će u daljnjem postupku sud ipak shvatiti ovi manipulaciju nazivima te da će imovina biti ponovno uknjižena na ime stvarnih vlasnika.

O ovome problemu možete čitati u sljedećem članku:

PROMJENA NAZIVA ILI VLASNIŠTVA? – ŠTO SE DOGODILO POJEDINIM REFORMATSKIM ŽUPAMA?

Tužitelj istim nepostojećim nazivom pokušav brisovnom tužbom doći i do imovine Reformatske crkvene općine Kotlina. Sličnom kombinacijom naziva tužitelj pokušava doći i do imovine Reformatske crkvene općine Korođ o čemu smo također pisali.

ČIJA JE REFORMATSKA CRKVA U KOROĐU?

Na isti je način Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj htjela doći i do imovine Reformatske crkvene općine Kopačevo no nedavno je pravomoćno potvrđeno vlasništvo u korist Reformatske crkvene općine.

PRAVOMOĆNA PRESUDA U KORIST REFORMATSKE CRKVENE OPĆINE KOPAČEVO

I ova pravomoćna odluka u slučaju Reformatske crkvene općine Kotlina pomaže da se konačno rasplete ova situacija kako se ne bi i dalje činila nenadoknadiva materijalna i moralna šteta Reformatskim crkvenim općinama odnosno Reformatskoj kršćanskoj crkvi Mađara u Hrvatskoj.

Autor: Dr.sc. Jasmin Milić

Naslovna fotografija: knezevi-parkovi.hr

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori