Preminuo starokatolički patrijarh Augustín Bačinský

Dana 19. siječnja 2021. godine, u 71. godini preminuo je nadbiskup Starokatoličke crkve u Slovačkoj i patrijarh i metropolita Autokefalne crkvene regije sv. Metoda,  mons. dr. sc. Augustín Bačinský. Nadbiskup Bačinský je također bio i patrijarh Svjetskog sabora narodnih (staro)katoličkih crkava kome pripada i autokefalna crkvena regija sv. Kristofora kojoj pripada Katolička stara crkva u Hrvatskoj, Starokatolička crkva u Sloveniji, Starokatolička crkva Bosne i Hercegovine te Starokatolički generalni vikarijat u Srbiji. Na čelu ove provincije je nadbiskup mons. dr. Leonardo Beg čije je sjedište na otoku Rabu.

Augustín Bačinský završio je srednju školu u Varínu (Slovačka). Nakon odsluženja vojnog roka studira na rimokatoličkom bogoslovnom fakultetu Ćirila i Metoda u Bratislavi. Nakon završetka studija, 1977. godine zaređen je za svećenika. Kako se nije slagao s celibatom, istupa iz Rimokatoličke crkve .

Oženio se 1980. godine te nastavlja djelovati kao starokatolički svećenik u Brnu (Slovačka). Nakon raspada Čehoslovačke, postao je upravitelj Starokatoličke crkve u Slovačkoj koja je od 1995. godine priznata crkva od strane Slovačke države. Na izvanrednoj sinodi, u siječnju 2004., Starokatolička crkva u Slovačkoj odlučila je istupiti iz Utrechtske unije, zbog trenda zaređenja žena i blagoslova homoseksualnih parova unutar Starokatoličkih crkava Utrechtske unije.

Augustín Bačinský zaređen je za biskupa 8. veljače 2004. od nadbiskupa Antónia Joséa da Costa Raposa u Portugalu. Glavni je tajnik Svjetskog vijeća nacionalnih katoličkih crkava, predsjedatelj Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve i nadbiskup crkvene provincije sv. Metoda.

Dana 11. prosinca 2008., nakon uspješno obranjene doktorske disertacije na Husitskom teološkom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, stekao je doktorat teologije (dr. sc.).

Hrvatsku je posjetio 22. rujna 2012. kada je sudjelovao na posvećenju biskupa Leonarda Bega na otoku Rabu.

Sprovod patrijarha, metropolite i nadbiskupa Bačinskog bit će 30. siječnja na groblju Svetog Ćirila i Metoda u Nitri, Slovačka.

Katoličkoj staroj crkvi u Hrvatskoj i nadbiskupu dr. Leonardu Begu izražavamo iskrenu sućut!

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori