U tijeku obnova Reformatske župne crkve u Kotlini

U baranjskom mjestu Kotlina u tijeku je obnova reformatske župne crkve. Reformatska crkvena općina Kotlina jest župa Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj koja je na prostoru Slavonije i Baranje prisutna od samoga vremena reformacije, odnosno od 16. stoljeća.

Radovi su započeli još 2018. godine kada se obnavljaju stepenice prema crkvi koje su zbog protoka vremena bile u veoma lošem stanju. Radove je inicirao staratelj crkvene općine Jožef Kelemen a iste je financirala sama Reformatska crkvena općina Kotlina u iznosu od 25.000 kuna.

Godine 2019. započela je obnova tornja i stabilizacija temeljne ploče koja je počela kliziti. Ove radove je fininanciralo Ministarstvo kulture RH u iznosu od 600.000 kuna.

Prošle, 2020. godine nastavlja se unutarnja i vanjska obnova u vrijednosti od 400.000 kuna koju financira Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske a obnovu sufinancira i Hrvatska demokratska zajednica Mađara na čelu sa saborskim zastupnikom Robertom Jankovićem.

Ove, 2021. godine planira se završetak obnove a za to su predviđena sredstva u iznosu od 900. 000 kuna od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao i od strane državnog proračuna Republike Mađarske.

Radove je, 21. siječnja 2021. zajedno sa župnikom Đurom Vargom obišao i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, dr. sc. Jasmin Milić.

U Župnom stanu trenutno boravi župnik Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, Darko Turšić iako ova župa ne pripada ovoj zajednici koja se od Reformatske kršćanske crve Mađara u Hrvatskoj odvojila 1999. godine. Nažalost, župni stan je u vrlo lošem stanju. S krova vise daske koje mogu ugroziti prolaznike, posebno vjernike kada idu prema crkvi. Kako župni stan još uvijek nije dostupan vlasnicima, to će i obnova župnoga stana biti moguća kada isti bude u posjedu vlasnika.

Naselje Kotlina nalazi se istočno od Belog Manastira. Smješteno u dolini okruženo brdima. Prema staroj legendi, nitko ga nije mogao pronaći te je prema tome dobio ime Kotlina (na mađarskom Sepse). Stari zapisi već 1227 . g. spominju ime sela (Scebsa). Reformatska župa u Kotlini djeluje od vremena reformacije. Najpoznatiji reformator Mihael Starin (1544.-1553.) osnovao je u Baranji i Slavoniji 120 župa. U starim zapisima se spominje župa Kotlina: ” Inferior Barovia: Nagy-Harsany oppidum, Kopacs, Bellye, Szepse, ….” ( Ember Pál Historia ecclesiae reformatae in Hungaria et Transylvania 1728. str. 676-677.). Najstariji zapisnik spominje ime svećenika u župi. Prvi svećenik je bio Andraš 1659. g. U Kotlini je rođen poznati reformator Vince P. Sepsei. Teologiju je studirao u Wittenbergu. Od 1600. g. bio je svećenik u Zmajevcu. Teologiju su završili u Debrecenu: Janoš Sepsei (1633.g.), Samuel P. Sepsei (1665.g.), i Samuel Sepsei (1670.g.). Matičnu knjigu umrlih i rođenih počeo je voditi 1765 g. svećenik Janoš Vegh. U selu postoji škola već od 17 stoljeća. Prvi nastavnik koji se spominje jest Dosa (1765. g.). Najstariji sakralni predmet župe je vinski bokal napravljen od lima, (1720 g.). Broj reformatskih vjernika 1817.g. – 843, 1848 g. – 681, 1886 g. – 662, 1910 g. – 538, 1941 g. – 413, 1989 g. – broj vjernika se smanjio na 140. Danas se broj vjernika zbog depopulacije i migracije još više smanjio.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti izvor.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Povezani članci:

2 misli o “U tijeku obnova Reformatske župne crkve u Kotlini

  1. Bog blagoslovio obnovu. Tako bih voleo da i kod nas postoji reformatska crkva na hrvatskom ili sprpskom. Ima na madjarskom, ali sta vredi kad ne razumem ga. Mozda ce Bozija milost dati da i u mojoj sredini nikne reformisana zajednica hriscana.

Odgovori