Molitva za kršćansko jedinstvo u Kneževim Vinogradima

Povodom molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u baranjskom mjestu Kneževi Vinogradi, u glasovitoj reformatskoj crkvi u kojoj je 1576. održana značajna Sinoda ovih prostora, održano je bogoslužje molitve za kršćansko jedinstvo.

Bogoslužje je predvodio domaći župnik Đuro Varga na mađarskom jeziku a na hrvatskoj biskup Protestantske kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić. Bogoslužju je nazočio i biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj dr.h.c.Janos Kopacsi Kettoš.

Vlč. Đuro Varga govorio je na temelju teksta iz Ivana 15, 1-17 o važnosti kršćanskoga jedinstva, dok je biskup Jasmin Milić govorio na temelju teksta iz Hoše 6, 3 o težnji da upoznamo Gospodina. Što smo bliže Bogu, to smo bliže i jedni drugima.

Zbog epidemioloških mjera, bogoslužju je nazočio manji broj vjernika, no svi su bili ujedinjeni u molitvi Gospodinu da kao crkve svjedočimo kršćansko jedinstvo te da u tome duhu djelujemo u ovome svijetu.

“Raditi na kršćanskom jedinstvu znači biti utemeljen u vlastiti identitet i stoga biti otvoren za mišljenja drugih ljudi. Ovo nije samo slogan za Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana, već je to prije način života sestara ekumenske zajednice u Grandchampu, Švicarska koje su pripremile molitve i razmišljanja za ovogodišnji događaj.” – za više o ovoj zajednici monahinja i kako su nastali materijali koje su pripremile možete pročitati na engleskom i njemačkom jeziku na stranici Luteranskog svjetskog saveza – https://www.lutheranworld.org/news/christian-unity-way-life-grandchamp-sisters

Ovogodišnja odabrana tema “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” temelji se na Ivanovom evandelju (usp. Iv 15, 1 – 17) i podudarna je pozivu zajednice u Grandchampu na molitvu, pomirenje i jedinstvo u crkvi i u ljudskoj obitelji.

Pripremljeni molitveni priručnik kojega je u prijevodu na hrvatski jezik izdala Kršćanska sadašnjost i Vijeće hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog možete preuzeti ovdje.

U ovome priručniku možete pronaći kako je zamišljeno njegovo korištenje, biblijske tekstove koji pozivaju na molitve i promišljanja koje će kršćanske crkve koristiti u organiziranju molitvenih susreta i kratki pregled povijesnih događaja u razvoju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Odgovori