Svjetski indeks progonjenosti kršćana

Kao i svake godine i ovoga siječnja je najveća organizacija za pomoć progonjenih kršćana: Open Doors objavila je svoj: „ Index progona kršćana na svjetskoj razini“.

Kao i prošle godine na prvome mjestu se nalazi Sjeverna Koreja koja svojim komunističkim i totalitarnim sustavom aktivno suzbija i kažnjava svaki oblik ispovijedanja kršćanske vjere. Vjernici tamo bivaju smještani u logore za preodgoj, trpe maltretiranja, sve do smrtnih kazni.

Slijede islamske zemlje: Afganistan, Somalija, Libija i Pakistan gdje je kršćanstvo zabranjeno, a konverzije se kažnjavaju smrću od strane državnih vlasti. Ove godine među prvih pedeset nema nijedne europske zemlje, jer se stanje u Rusiji poboljšalo.

Sveukupno u svijetu oko 300 milijuna kršćana živi u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana danas živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista može imati teške posljedice: od gubitka posla, građanskih prava, maltretiranja, protjerivanja, zatvaranja te fizičke likvidacije .

Open Doors je objavio i analizu trendova koji će ove godine dodatno otežavati u progone vezani su uz sljedeće događaje:

1: Pandemija Covida-19 pojačava pritisak progona i diskriminaciju kršćana.
2: Islamističko nasilje stvara Supsaharsku Afrike u najsmrtonosnije područje za kršćane.
3: Jačanje kontrole države nad privatnim i religioznim životom građana je u porastu u Kini- čime su posebno pogođeni kršćani i crkve.
4: Religiozni nacionalizam od strane vlasti (Indija i Turska) nastoji isključiti kršćane iz javnog i društvenog života.

Republika Hrvatska se od ove godine pridružila pomoći progonjenim kršćanima usvajanjem amandmana: Pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama koje su u potrebi“, u iznosu od 1.500.000 kuna, za potrebe stipendiranja studenata koji dolaze iz zemalja gdje su kršćani posebno ugroženi i progonjeni.

Za nas kršćane koji imamo milost, prava i slobode života u slobodnom svijetu ovi podaci su poticaj na molitvu i aktivno zalaganje za progonjene kršćane.

Autor: Vatroslav Župančić

Izvor: opendoors.de

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori