Molitva za jedinstvo kršćana u Osijeku i Karlovcu

U Protestantskim reformiranim župama u Osijeku i Karlovcu, u nedjelju 24. siječnja upriličena je molitva za jedinstvo kršćana.

U osječkoj Protestantskoj reformiranoj župi Dobroga Pastira u Osijeku, pored domaćina okupili su se i predstavnici Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj i Baptističke crkve. Večernju molitvu predvodio je biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić uz asistenciju đakona Damira Sitara. Liturgijsko pjevanje predvodio je Saša Maligec.

Prigodnu propovijed uputio je pastor Baptističke crkve u Osijeku, Igor Peričić. U propovijedi je naglašena osnovna poruka evanđelja – obraćenje i vjerovanje Radosnoj vijesti.

Propovijed možete pročitati i pogledati na sljedećem linku: OBRATI SE I VJERUJ U RADOSNU VIJEST – Razmatranje osnovne poruke evanđelja.

Nazočnima se kratkim pozdravom i prigodnom molitvom obratio i župnik Reformatske crkve iz Suze, Đuro Varga. Vlč. Đuro Varga, pored Suze, Zmajevca i Kotline, upravlja i povijesnom župom u Kneževim Vinogradima u kojoj je 1576. godine održana glasovita Sinoda na kojoj su usvojeni tzv. Kanoni iz Kneževih Vinograda.

Protestantska crkvena općina Karlovac bila je domaćin ekumenskog bogoslužja na kojoj su prisustvovali svećenik vlč. Vedran Obućina i lektor Domagoj Krpan (Ortodoksna starokatolička provincija sv. Kristofora), te domaćini župnik vlč. Almir Pehlić i propovjednik-laik Domagoj Rade (Protestantska reformirana crkva).

Prilikom bogoslužja svećenici su molili za jedinstvo crkve a kako bi molitvu potvrdili zajedno su se pričestili Tijelom i Krvi Gospodina Isusa Krista. Okupljene kršćane riječju je blagoslovio vlč. Vedran Obućina.

Ovom prilikom vlč. Vedran je izrazio radost što se kršćani mogu okupiti na molitvu i Euharistiju i pri tome pokazati javnosti da je crkva jedno u Kristu iako se na nju često gleda kao na podijeljenu: “Mi smo Crkva prvog milenija i uvijek smo djelovali kao jedna crkva i sada se tome želimo vratiti bez obzira što smo dio različitih jurisdikcija i tradicija. Važno je da Krista slavimo jednim glasom i jednim srcem”. Propovijed možete pogledati ovdje.

Domaćin i župnik Protestantske crkvene općine Karlovac vlč. Almir Pehlić izjavio je kako je ovo prekrasna slika kršćanskog zajedništva koja se ne temelji samo na molitvi već i na uzajamnom poštovanju i evanđeoskoj radosti: “Ovaj čin zajedničkog blagovanja Večere Gospodnje je samo jedan pokazatelj da Crkva može i treba zajedno slaviti i častiti Isusa te ga zajednički navješćivati gradu Karlovcu, Hrvatskoj i čitavom svijetu. Ovo je prekrasan trenutak za sve nas koji živimo i uživamo blagoslove Svetoga Duha svakodnevno. Neka bi ovakvih zajedničkih bogoslužja bilo sve više na slavu Božju”.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori