Kako je admiral Michiel de Ruyter oslobodio mađarske protestantske svećenike

Nizozemski admiral Michiel de Ruyter je 11. veljače 1676.  oslobodio protestantske svećenike

Za vrijeme protureformacije u Bratislavi 5.ožujka 1674., sedamsto svećenika i učitelja su pozvani pred sud zbog izdaje, odnosno zbog povrede kralja i Katoličke crkve. Pred sud se pojavilo 336 svećenika, (284 evangeličko-luteranske vjeroispovijesti, 52 reformatske vjeroispovijesti). Budući da su zadržali svoj stav i ostali vjerni vjeroispovijesti osudili su ih na ropstvo, a 42 pastora su odvezli u Napulj (Italija), gdje su 32 osobe preživjele i bili prodani kao roblje na galijama.  

Vjernici u Nizozemskoj sakupili su novac da oslobode svećenike. Godine 1676. nizozemski veleposlanik (iz Beča) , platio je robove, a admiral Michiel de Ruyter 11. veljače 1676. ih oslobodio. Dvadeset i osam svećenika je preživjelo ropstvo.

Nakon što ih je oslobodio, admiral ih je primio te im uputio sljedeće riječi: Mnoge sam borbe postigao u borbama protiv neprijatelja, ali je ovo moja najveća pobjeda jer sam od ropstva oslobodio nevine Kristove sluge.

Papa II. Ivan Pavao 18. kolovoza 1991. u Debrecenu posjetio je spomenik svećenika robova, položio vijenac i priznao grešku Katoličke crkve.

Autor: Đuro Varga

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori