Ustoličen novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Nakon što je jučer na izvanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, danas je na svečanoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen 46. patrijarh SPC, Porfirije Perić.

Dosadašnji mitropolit Zagrebačko – ljubljanski, Porfirije Perić rođen je 1961. u Bečeju (Vojvodina, Republika Srbija) sa svjetovnim imenom Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašio ga je sadašnji episkop bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine. Godine 1986. diplomira na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu te nakon toga biva zaređen za jerođakona od strane episkopa raško-prizrenskog a kasnije patrijarha Pavla.

Odlazi na postdiplomski studij Novoga Zavjeta u Atenu, gdje ostaje do 1990, kada ga episkop bački Irinej šalje u manastir Svetih arhanđela u Kovilju. Iste godine biva zaređen u čin jeromonaha te obnavlja manastir Kovilj, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu.

Sveti arhijerejski sinod imenuje ga u svibnju 1999. episkopom jegarskim (pri Eparhiji bačkoj).

Doktorsku tezu Mogućnost spoznaje Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Ivana Zlatoustog Vladika Porfirije obranio je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog Sveučilišta u Ateni 2004. godine. Iste godine je postao docent na Katedri za katehetsko i pastirsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na toj je katedri naslijedio akademika Vladetu Jerotića, s kojim je dugi niz godina na mnogim poljima blisko surađivao.

Za Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sjednici Svetog Arhijerejskog Sabora 26. svibnja 2014. godine.

Na inicijativu episkopa Porfirija, formirane su četiri terapijske zajednice za liječenje ovisnika, pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005., do početka 2021. godine, kroz ova jedinstvena lječilišta prošlo je gotovo 4000 štićenika.

Laureat je nagrade Bogoslovske akademije Svetog Ignacija u Stockholmu (Švedska) za 2016. godini. Mitropolit Porfirije odlikovan je ordenom “Svetoga Ignacija” za doprinos pomirenju naroda na Balkanu te za razvoj monaške duhovnosti.

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dodijelila je 2019. godine mitropolitu Porfiriju priznanje za mirotvorni doprinos u promoviranju kulture dijaloga i vjerskih sloboda.

Svoju čestitku novome patrijarhu srpskom uputio je i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve, dr.sc. Jasmin Milić, u kojoj između ostaloga stoji:

“Vaša djela tijekom dosadašnje Vaše svešteno-monaške i episkopske službe, posebno u Vašem djelovanju kao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, uvjeravaju me da ćete i nadalje biti zagovornik i promicatelj kršćanskih vrijednosti, ljubavi i međusobnog razumijevanja svih ljudi. U tome duhu molim Svemogućeg Boga da Vam poda potrebne mudrosti, snage, zdravlja i vizije da povjerenu Vam Crkvu vodite kako je Božja volja.”

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Naslovna fotografija: SRNA

Odgovori