NOVO! Elektroničko izdanje pjesmarice “Bogoljubne piesme” iz 1874. godine

Nakon što je 2016. godine objavljen pretisak hrvatskog izdanja notne pjesmarice Bogoljubnih piesama, smatrali smo potrebnim ponuditi čitateljstvu dodatnu elektroničku inačicu. Time je smo ove tekstove učinili dostupnijima znanstvenicima različitih znanstvenih polja, primjerice teologije, muzikologije i etnomuzikologije, kroatistike, povijesti kao i cijeloj zainteresiranoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Pjesmaricu možete skinuti ovdje.

Imajući u vidu raritet ove notne pjesmarice, njezinu unikatnost i okolnosti njenog nastanka polovinom druge polovine 19. stoljeća, njen povijesni, jezični, teološki i eklezijalni značaj mogao bi se usporediti s Prekmurskom (Martjanskom) pjesmaricom s kraja 16. stoljeća.

Zajednička su im najmanje dva obilježja: prvi je njihov protestantski karakter i nastanak nakon protestantske reformacije (prve u krilu reformirane crkve, a druge u evangeličke, odnosno luteranske crkve), te sadržaji koji su se pjevali na narodnom jeziku. Za razliku od Prekmurske (Martjanske) pjesmarice, o kojoj je pisalo više autora, cjelovito povijesno, jezično, teološko, kulturološko i drugo vrednovanje notne pjesmarice Bogoljubnih piesama tek treba uslijediti. Elek (Aleksa) Kulifay, autor i nakladnik notne pjesmarice Bogoljubnih piesama rođen je 28. svibnja 1837. godine u mjestu Cece u središnjoj Mađarskoj, a umro je 15. srpnja 1912. godine u selu Tordinci (Valkótardu) koji se nalaze u blizini grada Vinkovaca odnosno danas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Potječe iz stare obitelji pastora reformirane crkve, koja od 1649. godine nosi plemićku titulu koju je stekao njihov predak Györgyja Kulifaya.

Otac mu je bio István pl. Kulafy, pastor reformirane crkve u mjestima Cece i Zengővárkony, a majka György pl. Szederkényi, kći reformiranog pastora. Djed po ocu István pl. Kulifay također je bio reformirani pastor. S Kálmán Ágnest vjenčao se 1865 godine i s njom imao petoro djece (Jolána, Margitu, Istvána, Józsefa i Eleka). Kći Margita (1873 – 1961) bila je reformirana učiteljica kao i sin József (1880 – 1934). Sinovi István (1875 – 1906.) i Elek (1884 – 1957) bili su također reformirani pastori. Studij teologije završio je 1859. godine na Peštanskoj teološkoj akademiji (danas Reformirano sveučilište Karoli Gáspár) te postao učiteljem u mjesu Kórógy (Korođ) nedaleko od Tordinaca. Nakon što je 1863. godine položio prvi svećenički ispit, biskup Pál Török zaredio ga je za pastora-učitelja. U Tordince je došao 1862. kao mladi kapelan iz Korođa. Njegovim zalaganjem sagrađena je crkvena zgrada, župni stan te zgrada škole. Zauzeo se da od 1868 godine tordinačka župa ponovno postane samostalna crkvena općina. Izvrsno je naučio hrvatski jezik te je prevodio brojne crkvene spise s mađarskog na hrvatski jezik, primjerice Kršćanski nauk (Nauk Kristijanski, na porabu Sljedbenika Helvetske Vjeroizvijesti). U Tordincima je Elek (Aleksa) Kulifay služio sve do svoje smrti 15. srpnja 1912. godine. Pokopan je na mjesnom reformiranom groblju u Tordincima.

Kao priznanje za svoju dugogodišnju pastorsku i župničku službu, uz odobrenje cara Franje Josipa, mađarskog i češkog kralja te ministra Károlyja Khuen-Héderváryja, odlikovan je 24. listopada 1909 godine Okrunjenim zlatnim križem za zaslu-ge (Goldenes Verdienstkreuz mit der Krone). Osim ove vremenite i zemaljske nagrade, Kulifayu, vjernom i vrijednom sluzi Božjemu, slijedi ona koja je vječna i neprolazna,
vijenac pravednosti koji će mu dati njegov Gospod, pravedni sudac, kao i svima onima koji se raduju njegovom ponovnom dolasku.

Daj mu viečnju ti nagradu sad
Vrhu vriedne svij mu glave
Naplatjujuć trud njegov i râd
Vienac numrle slave.
Mi će mo se njeg
A od srdca svega
Sjećat dok je nas
Daj mir viečnji njemu
Blagoslov u svemu
Viek daj i danas.
(XVI, str. 62).

Ime štujuć slavnog muža
Koj uživa viečni mir
Dobru nami nadu pruža
Na štovanja slični bir.
Nek nas kriepost vodi sjajna
Bit će smrt nam onda slavna
I ime kor roda svog
Život viečnji dat će Bog.
(XII, str. 60)

U Osijeku, 2021. godine

dr.sc. Antal Balog

Naslovna fotografija: župnik Aleksa Kulifay i korice pretiska Bogoljubin piesama.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

3 misli o “NOVO! Elektroničko izdanje pjesmarice “Bogoljubne piesme” iz 1874. godine

  1. Postovani, hteo bih vam preneti da iz nekog razloga link za skidanje izgleda ne radi. Pokusao sam na sve nacine, ali nisam uspeo skinuti pjesmaricu. Svako dobro od Gospoda nam Isusa.

  2. Miloscu Bozijom nasao sam resenje.

    Draga braco i sestre u Hristu Gospodu, ako imate problem da skinete pesmaricu putem chroma pretrazivaca, kopirajte link u opera pretrazivac i skinuce bez problema. Ovo je iz mog iskustva.

Odgovori