Božje vodstvo kao znak raspoznavanja

„.. po tome što ideš s nama. Time ćemo se samo razlikovati ja i tvoj narod među svim narodima koji su na licu zemlje“. Izlazak 33, 16b

Ovaj redak je zapravo odgovor na vlastito pitanje koje je Mojsije uputio Bogu. Što će njega i Božji narod razlikovati od svih drugih naroda? Božje vodstvo.

Veoma mi je draga jedna stara duhovna pjesma koja se, iako rijetko, još uvijek pjeva u nekim kršćanskim krugovima:Ja znam da Bog za mene ima put,Sa životom riječima, svakog dana slavim ga,

Ja znam da Bog za mene ima put.
Sa životom riječima, svakog dana slavim ga, Ja znam da Bog za mene ima put.

Ja znam da Bog je sa mnom svaki dan,
Sa životom riječima, svakog dana slavim ga, Ja znam da Bog je sa mnom svaki dan.

Ja znam da Bog na dobro vodi sve,
Sa životom riječima, svakog dana slavim ga,Ja znam da Bog na dobro vodi sve.

Njega želim slijedit’ ja, jer sam tada siguran,Isus je za mene sve, moćnom rukom vodi me,
Kroz pustinju svijeta tog, gore u nebeski dom.
O kakav dan, preslavan dan bit će tad.

Mojsije je veoma dobro znao koliko je vrijednost Božjeg vodstva. Krenuo je s povjerenim mu narodom u neizvjesnost. Svjestan je odgovornosti, ali i potpune nemoći kako njega, tako i cjelokupnog naroda izraelskog ako Bog nije njihov vođa. Bog ga uvjerava da će poći s njim, da neće niti on niti narod biti ostavljen da luta bez vođe. „Ja ću osobno s tobom poći, i počinak ti priuštiti“ (Izl. 33, 14). A Mojsije na to izgovara predivnu i kratku molitvu: „Ako ti ne pođeš (s nama) odavde nas i ne izvodi“ (redak 15)

.Koliko smo puta pomislili da možemo samo kroz život? Koliko smo puta pogriješili u tome i Boga sazivali kad se već puno toga izmaklo kontroli? Bog dozvoljava takve, poražavajuće situacije u našem životu kako bi smo se urazumili, kako bi smo poput izgubljenog sina „došli k sebi“. Bog je silan na djelu i Bogat milosrđem i u takvim situacijama.

U što nas to Bog želi uvjeriti? Da shvatimo da ga trebamo i da kroz ovaj život bez njega ne možemo.Svi moji životni porazi rezultat su pokušaja da bez Boga rješavam određene situacije. Sve ono pozitivno što mi je život donio, rezultat je njegova vodstva.Neka Božje vodstvo bude taj znak posebnosti tebe i mene u nesigurnom svijetu u kojem se nalazimo. Ono će nam dati mir, sigurnost, snagu u nevoljama, ustrajnost u vjeri i konačnu pobjedu u utrci do cilja.

Autor: Biskup Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori