Augsburško vjeroispovijedanje – O VEČERI GOSPODNJOJ (članak 10)

Augsburško vjeroispovjedanje (lat. Confessio Augustana), nastalo je 1530. godine. Te je godine car Karlo V. sazvao u Augsburgu sabor na kojem se trebalo odlučiti hoće li evangelici biti priznati u Carstvu…. Više vidi ovdje.

Prethodni članci:

Članak 1 – O Bogu

Članak 2 – O prvotnom grijehu

Članak 3 – O Sinu Božjem

Članak 4 – O opravdanju

Članak 5 – O službi crkve

Članak 6 – O novoj poslušnosti

Članak 7 – O Crkvi

Članak 8 – Što je Crkva?

Članak 9 – O krštenju

Članak 10 – O VEČERI GOSPODNJOJ

U vezi Večere Gospodnje ovo je što mi naučavamo: Tijelo i krv Kristova stvarno su prisutni i dani onima koji blaguju u Večeri Gospodnjoj. Odbacujemo suprotna učenja.

KRATKO RAZMATRANJE

Ovaj vrlo kratak članak zapravo je u određenom smislu apologetski, ne samo prema rimokatoličkoj doktrini nego i prema učenju pojedinih reformatora poput Urlicha Zwinglija koji je naučavao da je euharistija samo puki simbol, sjećanje na smrt Kristovu. Zato će ovaj članak jasno naglasiti da je učenje o stvarnoj Kristovoj prisutnosti u euharistiji vjerovanje crkava koje su nastale Lutherovom reformacijom. Upravo ova “suprotna učenja” odbacuju Evangeličke crkve.

Luther i ostali reformatori odbacili su rimokatolički nauk o transubstancijaciji. To učenje koje je i danas aktualno u rimokatoličkoj teologiji definira euharistiju, odnosno večeru Gospodnju kao stvarnu Kristovu prisutnost u materijalnom smislu. U trenutku izgovaranja riječi institucije (“Ovo je tijelo moje… ovo je krv moja…”), kruh i vino se pretvaraju u stvarno tijelo i stvarnu krv Kristovu. Vanjski elementi ostaju isti (izgled, okus, miris i sl.), no bit (supstancija) kruha i vina se mijenja u bit Kristova tijela i krvi.

Umjesto toga, evangelička teologija je definirala euharistiju kao konsubstancijaciju. Time se naglašava da je Krist doista prisutan u euharistiji ali bez promjene biti. Dakle bit kruha i vina ostaje ista, nepromijenjena, no Krist je doista stvarno prisutan u euharistiji. Dok dakle rimokatolici naučavaju da se kruh pretvara u tijelo a vino u krv Kristovu, evangelici naučavaju da je Krist prisutan u kruhu i u vinu.

Svatko to uzima sakrament Večere Gospodnje doista prima tijelo i krv Kristovu. No, sakrament je u smislu milosti i blagoslova učinkovit za one koji sakrament primaju vjerom dok oni koji pristupaju bez vjere, sakrament primaju na svoju osudu.

Reformirane i episkopalne (anglikanske crkve) također naučavaju da je Krist stvarno prisutan u euharistiji, bez obzira na neke manje određene razlike u odnosu na naučavanje evangeličkih crkava. Više o tome možete čitati u priloženim člancima.

Tekst članka uredio i kratko razmatranje napisao Biskup Jasmin Milić.

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti izvor.

Nastavit će se…

Naslovna fotografija: wikiwand.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori