PROTESTANTSKA CRKVA ZAGREB – Novi početak

Euharistijskim bogoslužjem u subotu 13. ožujka 2021. godine u Zagrebu, ponovno je započelo djelovanje Protestantske crkve Zagreb. Bogoslužje je predvodio i prigodnu propovijed uputio biskup Jasmin Milić.

Protestantska crkva Zagreb jest župa Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj i u Zagrebu djeluje već više od jedne decenije, no kako posljednjih nekoliko godina nije imala prostorije za bogoslužja i ostale pastoralne i administrativne aktivnosti to su i bogoslužja održavala u domovima vjernika.

U veljači 2021. godine za potrebe Protestantske crkve Zagreb unajmljen je prostor u Palmotićevoj ulici na broju 37, te će se u njemu do daljnjega održavati redovita bogoslužja subotom od 18:00. Večernja služba subotom u tradiciji crkve je prvo nedjeljno bogoslužje tako da se iz praktičnih i pastoralnih razloga odredilo ovo vrijeme bogoslužja.

Protestantska crkva Zagreb je specifična i po tome što je, sukladno protestantskoj tradiciji zajedništva protestanata različitih konfesija, posebno zajedništva reformiranih i evangelika kroz povijest na ovim prostorima, otvorena i za evangeličke kršćane koji prihvaćaju evangelikalni i izvorni nauk reformacije lišen liberalne teologije i prakse, kao i za ostale konfesionalne protestantske kršćane. U tome smislu u Protestantskoj crkvi Zagreb pored bogoslužja po Knjizi zajedničkih molitava (The Book of Common Prayer), službenoga bogoslužja Protestantske reformirane kršćanske crkve (Reformirane crkve episkopalne tradicije), povremeno će se održavati bogoslužja evangeličke (luteranske) tradicije kao i bogoslužja reformatske (mađarske) tradicije. U tome smislu Protestantska crkva Zagreb je i po svome imenu i po svojoj praksi ekumenska župa konfesionalnog protestantizma. U tome Protestantska crkva Zagreb slijedi viziju seniora Edgara Poppa, prvoga evangeličkoga župnika i obnovitelja Evangeličke crkve u Zagrebu i u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Više o ovome duhovnome velikanu vidi ovdje.

Protestantska crkva Zagreb također je otvorena i za sve ljude dobre volje koji su dobro došli na bogoslužja i ostale aktivnosti župe.

Kontakt:

Župnik: Almir Pehlić

Mob: 095 512 8108

E-mail: protestantchurchzg@gmail.com

Facebook stranica: Protestantska crkva Zagreb

Snimak prvoga bogoslužja u novome prostoru:

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori