woman riding big swing in front of waterfalls

SIGURNOST ILI NESIGURNOST SPASENJA?

Glavna značajka većine religija, odnosno njihovih pripadnika jest da teže za spasenjem. Oblici učenja o spasenju se razlikuju od religije do religije. Netko vjeruje u raj, netko u inkarnaciju ali način postizanja spasenja je u većini slučajeva isti: činjenje dobrih djela, pobožnost, izvršavanje religijskih pravila po kojima čovjek zaslužuje ili ne zaslužuje spasenje. 

Kako je čovjek nesavršen i ako je iskreno religiozan, pred Bogom stalno osjeća nedostojnost, odnosno da je njegov život nedovoljno podoban za život vječni, to se u njemu javlja i stalna nesigurnost hoće li nakon smrti baštini vječni život ili neki drugi oblik spasenja.

 Još jedna važna stvar, kada religije govore o vječnom životu jest da ga vezuju uz pripadnost i vjerovanje te religije. Dakle, samo ako si pripadnik te i te religije, odnosno vjeruješ kako propisuje ta religija, možeš se nadati spasenju, naravno ako ispuniš sve druge preduvjete.  A što će se točno dogoditi, saznat će se nakon smrti.

Ono što je također zanimljivo, kada religije govore o vječnom životu, jest da i ako dospjemo do spasenja odnosno vječnoga života, on ne mora biti isti za sve. Mnoge religije govore o stupnjevima vječnosti, odnosno reinkarnacije, ovisno na kojem duhovnom nivou provedemo svoj život.

Nažalost, i kršćanstvo je u nekim svojim oblicima vrlo slično drugim religijama. Spasenje djelima, pripadnošću određenoj konkretnoj crkvi odnosno vjerovanju u njezine dogme možda nas dovede u končnici do spasenja.

Jednom rječju, u takvim sustavima čovjek je u stalnoj nesigurnosti i strahu, hoće li uspjeti ispuniti do kraja sve kriterije kako bi nakon smrti ušao u vječnost s Bogom. A složit ćemo se , strah, nesigurnost opterećuje čovjeka. Možemo samo zamisliti kako je ljudima koji umiru u nesigurnosti i neizvjesnosti što će se dogoditi nakon što završe ovozemaljski život.

Moramo li živjeti u strahu, nesigurnosti, odnosno neizvjesnosti? Ne. Krist je upravo došao da nas oslobodi straha i neizvjesnosti kad je u pitanju vječnost.  Tu ohrabrujuću istinu Isus nam saopćava u današnjem čitanju: „Zaista, zaista kažem vam: tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni.“ (Ivan 5, 24).  Sve što zapravo trebamo jest da slušamo Kristovu riječ, a ona nas poziva na novorođenje, obraćenje, pokajanje, posvećenje, ona nas poziva da vjerujemo Kristu i da se oslonimo na njegova obećanja.  Isus nas poziva na vjeru, a ta vjera je zapravo povjerenje, oslanjanje, sigurnost u njegova izrečena obećanja. A jedno od najvažnijih obećanja jest obećanje vječnoga života.

Mi to istinu koju je reformacija iznova otkrila nazivamo sigurnost spasenja:

Sigurnost nasuprot nesigurnosti,

Sigurnost nasuprot neizvjesnosti,

Sigurnost nasuprot straha.

Sigurnos, kao prekrasni dar Božji. To je sretna, blažena sigurnost, kako pjevamo u jednoj pjesmi:

Sretna sigurnost Isus je moj
Njemu sam dao sav život ja svoj
Baštinik spasa sretan sam ja
Rođen od Duha i krvlju spran.

To je moj život, pjesma je to
Hvaliti tebe, o Bože moj
To je moj život, pjesma je to
Hvaliti tebe, o Bože moj.

Potpuno predan u miru snim
On ljubi mene, ja sretan sam s njim
Dok budan molim il’ snivam snom
Znam da je sreća tam’ gdje je On.

To je moj život …

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori