Što ćeš učiniti dušo moja, kada Sudac dođe…?

Slava tebi, Bože naš, slava tebi.

Kralju nebeski, Tješitelju, Duše istine, koji svugdje prebivaš i sve ispunjavaš, Riznico dobara i Darovatelju života, dođi i nastani se u nama i očisti nas od svake ljage i spasi, o Dobri, duše naše….

Pomoćnik je on i zaštitnik moj* jer mi je postao izbaviteljem:* On je Bog moj, njega ću slaviti.* On je Bog oca mojega, njega ću veličati,* jer se slavno proslavio. Pomiluj me, Bože, pomiluj me Kriste, podari nam suze pokajnice da uzmognemo započeti naše pokajanje i plač…

Um je moj ranjen, tijelo oslabilo, duh obolio, riječ mi je iznemogla, a život se umrtvio, i evo kraj je pred vratima. Što ćeš, dakle, učiniti jadna dušo moja, kada Sudac dođe ispitati djela tvoja?

Krist postade čovjekom, pozivajući razbojnike i bludnice na pokajanje. Pokaj se, stoga, dušo jer su vrata kraljevstva već otvorena te carinici, pokajni farizeji i razvratnici kroz njih ulaze prije tebe.

Krist postade čovjekom uzevši moje tijelo i dragovoljno iskusi sve što pripada našoj naravi osim grijeha. Stavio je pred nas primjer i sliku svoga vlastitog poniženja.

Krist je spasio mudrace, pozvao pastire, učinio čete nevinih mučenicima, proslavio je starce vremešne udovice, čiji životi i djela nasljeduj.

Kada je Gospod četrdeset dana u pustinji postio, ogladnje i tako pokaza svoju ljudsku narav. Nemojmo se obeshrabriti, i kada navali neprijatelj, otjerajmo ga molitvom i postom.

Krist je podnio napasti od sotone koji mu ponudi pretvoriti kamenje u kruh i poveo ga je na visoku goru odakle se vide sva kraljevstva svijeta. Pazimo na kušnje, budni budimo i svagda se molimo Kristu Bogu našemu.

Kako bi nas pozvao na obraćenje i promjenu, Krist se gostio na svadbi u Kani i pretvorio vodu u vino, učinivši svoje prvo čudo radi nas. Brak je častan i sveta je ložnica njegova, jer ih je Krist blagoslovio.

Gospodnji Preteča, Golub pustinje i Svjetiljka Krista, glas vapijućeg u pustinji propovijedao je pokajanje, dok je Herod ležao u grijehu sa svojom Herodijadom. Pazi, dušo moja, da se i ti ne uhvatiš u mrežu zla.

Krist je izliječio oduzetoga koji je zatim ponio svoju postelju, on je iz mrtvih uskrisio sina udovice i stotnikova slugu. Pojavio se pred Samarijankom i poučio nas da se klanjamo u duhu i istini.

Liječeći bolesti Krist Riječ je propovijedao Radosnu vijest siromasima, liječio uzete, jeo sa carinicima i razgovarao s grješnicima, a dodirom ruke u život je povratio usnulu dušu kćeri Jairove.

Zakej je bio carinik, ali se spasio, ne kao farizej Šimun koji je zastranio. I grješnica je dobila oprost i odrješenje od onoga koji koji ima vlast opraštati grijehe: Pohitimo nasljedovati njezin primjer.

Budi mi milosrdan, spasi me i pomiluj, Sine Davidov, koji si riječju svojom izliječio opsjednutoga zloduhom i daj da i ja poput razbojnika čujem tvoj milosni glas: ‘Zaista, kažem ti, bit ćeš sa mnom u raju, kada dođem u slavi svojoj.’

Bože, milostiv budi meni grješnomu. Bože, očisti grijehe moje i pomiluj me. Bezbroj puta sagriješih, Gospode, oprosti mi.

Gospode i Vladaru života mojega, ukloni od mene duh lijenosti, malodušnosti, sebeljublja i ispraznih riječi.

A duha razboritosti, poniznosti, strpljenja i ljubavi, udijeli meni, sluzi svome.

Da, Gospode i Kralju, podaj mi uvidjeti svoje grijehe i ne osuđivati brata svoga, jer si blagoslovljen u vijeke vjekova. Amen.

Iz Velikog pokajnog kanona sv. Andrije Kretskoga

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori