HORIZONTI VJERE – 5. epizoda (Martin Luther i Sabor u Wormsu)

Ove godine obilježavamo 500. obljetnicu Sabora u Wormsu.

Martin Luther je 1520. godine proglašen krivovjernikom, te je ekskomuniciran iz crkve. Luther je, kao odgovor na svoju ekskomunikaciju spalio papinu bulu. Godine 1521. Luther je bio pozvan na državni sabor u Wormsu gdje se trebao očitovati da li se odriče svojih stavova ili ne. Dana 18. travnja 1521. godine, Luther je iznio svoju obranu koju je završio sljedećim riječima:

“Ako ne budem svladan svjedočanstvima Svetoga pisma ili očitim razumskim razlozima onda ću i nadalje ostati svladan tim navodima Pisma što sam ih naveo, i moja će savjest ostati zarobljenik Božje riječi. Jer ja ne vjerujem isključivo papi i koncilima, kad svi znaju da su se i oni češće prevarili i protuslovili sami sebi. Ne mogu i neću ništa opozvati, jer nije ni sigurno ni razborito da čovjek nešto uradi protiv svoje savjesti. Ovdje stojim i ne mogu drugačije. Tako mi Bog pomogao. Amen.”

O značaju Lutherovoga držanja na ovome Saboru, njegove obrane, i njegovih završnih riječi u Petoj emisiji Horizonti vjere govori se o sljedećem:

1 Što se događalo na Saboru u Wormsu? 2 Noć prije izricanja odgovora Luther duboko moli o tome kako odgovoriti na postavljena pitanja. 3 Usprkos tome što je znao da će najvjerojatnije biti osuđen na smrt Luther se nije odrekao svojih djela. Što to govori o Lutheru? 4 Gdje to Luther stoji? Što to znači? 5 Što se događa dalje s Lutherom? 6 Što Sabor u Wormsu znači za nas danas?

O ovim i drugim pitanjima poslušajte zanimljiv razgovor vlč. Almira Pehlića, biskupa Jasmina Milića, pastora Vatroslava Župančića i propovjednika Sergej Beuka u priloženom videu:

Ostale emisije HORIZONTI VJERE pogledajte ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori