Augsburško vjeroispovijedanje – O POKAJANJU (članak 12)

Augsburško vjeroispovjedanje (lat. Confessio Augustana), nastalo je 1530. godine. Te je godine car Karlo V. sazvao u Augsburgu sabor na kojem se trebalo odlučiti hoće li evangelici biti priznati u Carstvu…. Više vidi ovdje.

Prethodni članci:

Članak 1 – O Bogu

Članak 2 – O prvotnom grijehu

Članak 3 – O Sinu Božjem

Članak 4 – O opravdanju

Članak 5 – O službi crkve

Članak 6 – O novoj poslušnosti

Članak 7 – O Crkvi

Članak 8 – Što je Crkva?

Članak 9 – O krštenju

Članak 10 – O Večeri Gospodnjoj

Članak 11 – O Ispovijedi

Članak 12 – O POKAJANJU

O pokajanju naše crkve naučavaju da oni koji su nakon krštenja pali, mogu primiti oproštenje grijeha kadgod se pokaju i da im crkva treba dati oproštenje grijeha onima koji se vrate u stanje pokajanja. Pokajanje se sastoji od dva djela: prvi je kajanje odnosno strahota koji pogađa savjest spoznajom grijeha; drugi je vjera koja se rađa iz evanđelja odnosno odrješenja, vjeruje da su grijesi oprošteni Kristovom zaslugom, umiruje savjest i izbavlja od strahota. Tada će zasigurno slijediti dobra dijela koja su plodovi pokajanja.

Naše crkve osuđuju anabaptiste koji niječu da oni koji su jednom bili opravdani, mogu izgubiti Duha Svetoga i također da neki mogu postići takvo savršenstvo u ovom životu da ne mogu griješiti. Također osuđuju novicijane koji nisu htjeli oprostiti onima koji su pali nakon krštenja iako su se vratili u stanje pokajanja. Također odbacuju sve one koji ne naučavaju da oprost grijeha dolazi po vjeri već nam nalažu da zaslužimo milost vlastitim zadovoljštinama.

KRATKO RAZMATRANJE

Rimokatolička crkva je naučavala (i naučava) da krštenje briše grijehe učinjene prije krštenja ali ne i one nakon krštenja. za grijehe nakon krštenja ustanovljen je sakrament pokore, odnosno ispovijedi. No, po učenju rimokatoličke crkve nije dovoljno da se čovjek iskreno pokaje već za određene grijehe, da bi primio odrješenje, mora učiniti pokoru, odnosno dati zadovoljštinu. Dakle, crkva je po svećeniku nametala određene kazne kao uvjet za oproštenje određenih grijeha. Ako osoba nije učinila djela pokore za života, odlazi u čistilište a drugi čine djela pokore u njegovo ime, ne bi li ga izbavili iz čistilišta. Ovo je učenje dovelo do oproštajnica kojima se Luther usprotivio i koje su bile okidač za početak reformacije.

Crkve reformacije predvođene Lutherovom naučavale su (i naučavaju) da čovjek može pasti u grijeh i nakon krštenja te da mu se treba dati odrješenje grijeha kadgod se za grijeh pokaje i vrati u stanje pokajanja. Ono se ne treba uvjetovati kaznama koje propisuje Crkva već je za oproštenje dovoljno skrušeno i iskreno pokajanje.

Članak pojašnjava što doista jest pokajanje, To nije formalni čin kojim čovjek mehanički dobiva odrješenje već spoznaja strahote grijeha, odnosno njegovih posljedica koje dovodi do kajanja, te vjera da su Kristovom zaslugom grijesi oprošteni. To dovodi do umirenja savjesti a posljedica iskrenog kajanja jesu dobra djela. Dakle, naglašavaju se dva djela pokajanja za razliku od rimokatoličkog učenja koje je uz ova dva dodavalo i zadovoljštinu, dakle djela koja pokajnik treba učiniti kao zadovoljštinu.

Anabaptisti se ovdje spominju kao oni koji vjeruju kako se ne može izgubiti Duha Svetoga nakon pokajanja. Valjalo bi ovdje ozbiljnije vidjeti što su to doista anabaptisti vjerovali po ovome pitanju. Naime učenje da se nakon što čovjek doživi spasenje, ne može izgubiti Duha Svetoga, odnosno spasenje jest učenje koje se razvilo pod utjecajem Calvinovog učenja.

Također se osuđuju i oni koji naučavaju da kršćani mogu postići stupanj savršenog, dakle bezgrješnog života. Ovakvo je učenje u suprotnosti s Božjom riječju. Više o tome vidi u članku:

Svećenik Novicijan je živio i djelovao u Rimu sredinom trećeg stoljeća. On i njegove pristalice vjerovali su u Crkvu “čistih”, te da grješnike treba isključiti iz Crkve. Takvima se nije omogućavalo da ponovno pristupaju po pokajanju Crkvi. Novicijan je proglašen heretikom i izopćen je iz Opće Crkve.

Nastavit će se…

Tekst članka uredio i kratko razmatranje napisao Biskup Jasmin Milić.

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti izvor.

Nastavit će se…

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori