Uskrsna poruka biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve

Druga je godina kako u posebnim okolnostima dočekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs.  Kada smo prošle godine služili uskrsno bogoslužje u praznim crkvama, vjerovali smo da će pandemija uskoro biti iza nas te da ćemo sljedeći Uskrs slaviti zajedno s vjernim narodom.  Jedan dio naših želja se ostvario: ovaj Uskrs, iako ograničeni epidemiološkim mjerama, vjernici će proslaviti u crkava, okupljeni oko Stola Gospodnjega i Njegove riječi. No, nažalost, pandemija nije iza nas već je ona u sadašnjem trenutku zapravo i puno ozbiljnija nego li je bila prije godinu dana.

Uskrs je blagdan nade! Kao kršćani koji su upoznali Onoga koji nam daje smisao kako sadašnjega vremena tako i budućnosti, ne gubimo nadu. Krist je Uskrsnuo! A njegovo uskrsnuće nas iznova budi, potiče i daje novu snagu za život. On nam daje puninu života a time zapravo sebe jer on sam je Život.

Uskrs je blagdan radosti! Uskrsna radost kod onih koji su iskusili onoga koji je „Uskrsnuće i Život“ ne blijedi niti može utihnuti zbog okolnosti u kojima se nalazimo.  Kada se zemlja potresla a težak kamen maknuo s groba, veselilo se nebo. I to veselje se prelijeva na sve one koje je Krist “osvojio” iz vlasti pakla za nebo. Zato kršćanin kliče: “Isus je Živ! Aleluja!”

Uskrs je blagdan pobjede! Krist je svojim slavnim uskrsnućem izvojevao pobjedu. I taj stijeg pobjede visoko uzdignimo iznad svih nevolja koje čovjeku donose strah, nesigurnost, bolest, smrt. Krist je pobjednik u konačnici i nad čovjekovim najvećim neprijateljem i stoga vjernik može s apostolom Pavlom Klicati: „Gdje je smrti pobjeda tvoja, gdje je, smrti žalac tvoj?“  (1 Korinćanima 15,55).

Propovjednik i borac za ljudska prava, Martin Luther King ustvrdio je:

“Kršćanstvo jasno potvrđuje da će iz duge borbe između dobra i zla, dobro na kraju ipak pobijediti… Veliki Petak mora ustupiti mjesto pobjedničkoj slavi Uskrsa!”

Stoga, i usred nevolja naviještamo Uskrsloga i vjerujemo da smo u Njegovim rukama sigurni.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Aleluja, Krist je Uskrsnuo!
Uskrsnuo je Gospodin doista, Aleluja!

Pomolimo se:

Bože, poradi našega otkupljenja ti si svoga jedinorođenoga Sina predao u smrt na križu i njegovim nas slavnim uskrsnućem oslobodio moći neprijatelja; daj da svakodnevno umiremo grijehu, kako bismo zauvijek mogli živjeti s njim u radosti njegova uskrsnuća, po istom Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava).

Dr.sc. Jasmin Milić
Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori