Umro svećenik i teolog Hans Küng

Danas, 6. travnja 2021. godine u 93 godini umro je rimokatolički svećenik i teolog, Huns Küng.

Bio je profesor ekumenske teologije u Tübingenu. Osuđen je od Vatikana zbog neortodoksnih stavova. Promicao je dijalog među religijama i bio predsjednik Zaklade Svjetski etos. 

Školovao se kao teolog i filozof u Njemačkoj i Rimu. Zaređen 1954. Doktorira teologiju 1957. g. na Katoličkom institutu Sveučilišta Sorbonna u Parizu, s tezom Rechtfertigung: die Lehre Karl Barths und eine katholische Besinnung (Opravdanje: Učenje Karla Bartha i katoličko promišljanje).

U doktorskom istraživanju posebno se osvrnuo na protestantskog teologa Karla Bartha, zagovaratelja protestantske neoortodoksije nasuprot liberalnoj teologiji. U svojoj disertaciji, Küng argumentira da postoji visoka sukladnost Barthovih teza o opravdanju i rimokatoličke doktrine. Rad je uz mnogo pohvala primljen među ekumenistima obje konfesije.

Kraće vrijeme služi kao svećenik u Lucernu (Švicarska). Godine 1959.-1960. je asistent dogmatske teologije na sveučilištu u Münsteru (Njemačka). Prelazi na sveučilište u Tübingenu gdje postaje profesor (1960.-1996.), sve do umirovljenja i proglašenja za emeritusa. Godine 1963. postaje direktor Instituta za ekumenska istraživanja u Tübingenu.

Od brojnih njegovih djela, neka su prevedena i na hrvatski jezik, poput značajne knjige “Postoji li Bog?”  Iako već u uvodu jasno kaže da je odgovor na pitanje iz naslova pozitivan, a u zaključku knjige svoju odanost nicejsko-kalcedonskom vjerovanju, kroz cijelu knjigu on ulazi u bespredrasudni dijalog s najžešćim ateističkim kritičarima kršćanstva, kao što su Ludwig FeuerbachKarl MarxFriedrich NietzscheSigmund Freud i drugi, prihvaćajući ateizam kao duhovno relevantnu poziciju, a ateističke mislioce kao ljude dostojne uvažavanja, umjesto da ih se naprosto osudi kao grešnike.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Korištena wikipedia

Odgovori