Molitva Martina Luthera na saboru u Wormsu

Martin Luther je ovu molitvu napisao u trenucima dubokog zdvajanja i duhovne usamljenosti u vrijeme trajanja Carskog Sabora u gradu Wormsu, u noći sa 17. na 18. travnja 1521. godine, dakle netom prije njegovog drugog i odlučujućeg pojavljivanja pred Carem Sv. Rimskog Carstva Karlom V. Habsburškim,  papinim legatima, i okupljenim plemićima.

Zbog iznimne duhovne i osobne snage izražene u ovoj molitvi,  ona je postala nadahnućem generacijama duhovnih radnika i vjernika. Zbog intenziteta i snage ovu je molitvu jedan od najvećih suvremenih reformiranih teologa:  Robert Charles Sproul nazvao i: „Lutherovim osobnim Getsemanijem“.

Vidi i ovo: Martin Luther i Sabor u Wormsu

Slijedi prilagođena skraćena verzija originalnog teksta:

Svemogući i vječni Bože!

Kako je tegobna muka s ovim svijetom. Kako želi zatvoriti ljudima usta i kako je maleno i nisko povjerenje ljudi u Boga! Kako je tijelo tako osjetljivo i slabo, a Đavao tako nasilan i djelatan kroz svoje poslanike i svjetovnu mudrost…. Ako i pogled uputim prema njima sa mnom je gotovo; zvono je već saliveno i moja presuda je donesena. Ah Bože! Ah Bože! O ti moj Bože!

Ti moj Bože, stani na moju stranu, nasuprot sve te svjetovne mudrosti i razbora. Učini to; moraš to učiniti, ti jedini! Jer ovo nije moja stvar nego tvoja. Ne mogu sam s ovim velikanima svijeta. I ja bih samo volio provoditi mirne i spokojne  dane.  Ali uzrok ove stvari je tvoj, Gospode, i ona je ispravna i vječna.

Stani na moju stranu ti vjerni i vječiti Bože! Ne pouzdajem se ni u jednog čovjeka. Uzaludno je i zaman sve od tijela i tjelesno. Bože, o Bože!

Zar me ne čuješ moj Bože? Jesi li mrtav?

Ne, ti ne možeš umrijeti, već se samo skrivaš!

Jesi li me zbog ovoga izabrao? Pitam iako to već sa sigurnošću znam. Požuri se jer će nadvladati, Bože! Nikad u svom životu nisam slutio da ću biti nasuprot takvog visokog Gospodstva,  nisam se na to pripremao. Pohiti, Bože, budi uz mene u ime tvojega ljubljenog Sina Isusa Krista, koji mi je štit i sklonište, da- moja jaka utvrda, kroz snagu i jakost tvojega Svetoga Duha.

Gospodine gdje si stao? Ti moj Bože gdje si? Dođi, dođi , ja sam spreman i svoj život za ovo  predati, strpljivo, kao janje. Jer pravedna je ova stvar, i od tebe je! Stoga se ja od tebe  ne želim odvojiti nikada- sve do vječnosti.

To neka je odlučeno u tvoje ime! Ovaj svijet me ne može siliti protiv moje savjesti, i kad bi bio pun đavola, i ako bude želio moje tijelo, koje je prvenstveno  tvojih ruku djelo i stvorenje; slomiti i uništiti; tvoja Riječi tvoj Duh  meni na dobrobit  ostaju.

I ako se radi samo o mojem tijelu, duša je moja tvoja i tebi pripada, i ostaje kod tebe u vječnosti!

Amen. Bog mi pomogao, Amen.

Preveo i prilagodio: pastor Vatroslav Župančić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori