HORIZONTI VJERE -7. epizoda (O 470. obljetnici tordinačke protestantske župe)

U sedmoj epizodi Horozonti vjere vlč. Almir Pehlić i biskup Jasmin Milić govore o 470. obljetnici tordinačke protestantske župe.

U slavonskom mjestu Tordinci, gdje se i danas nalazi najstarija hrvatska protestantska župa, održana je 17. svibnja 1551. godine prva protestansta sinoda na današnjem hrvatskom prostoru. Ovaj je datum ujedno i prvi spomen tordinačke protestantske reformirane župe. Sinodu je najvjerojatnije organizirao glasoviti reformator ovih prostora, Mihael Starin.

Poznato nam je da je u to vrijeme župnik tordinački bio Mihael Tordinac, franjevac koji je prihvatio reformaciju, a naslijedio ga je Szentantali Gergely (Đuro iz Antunovca) koji je 1521. godine studirao u Wittenbergu kod Philippa Melanchthona.

O Sinodi ne znamo puno. No činjenica da se već ove godine sazvao jedan ovako važan skup za daljnje djelovanje i organizaciju protestantizma na ovim prostorima, govori nam da je već postojao veliki broj župa na prostoru Slavonije i Baranje. Osnovana je baranjska biskupija koja je podjeljena u četiri seniorata. Tordinci su bili na čelu Vukovskog seniorata koji se, kako kaže povjesničar LAMPE, prostirao između Save i Drave te je predstavljao Slavonsku Crkvu (Ecclesia Sclavonicae Reformatae) a činili su je vjernici Slaveni ovih prostora.

Pogledajte:

Odgovori