U Splitu održano prvo bogoslužje Protestantske reformirane kršćanske crkve

U nedjelju, 18. srpnja 2021. godine u Splitu je održano prvo bogoslužje Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH. Bogoslužje je predvodio župnik karlovački i zagrebački, vlč. Almir Pehlić. Tom je prigodom, u ime biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve u službu propovjednika laika postavio pripravnika za svećeničku službu, teologa Igora Peričića.

Iako u gradu Splitu djeluju, osim većinske Rimokatoličke i Pravoslavne crkve i nekoliko tzv. Crkava reformacijske baštine (Baptisti, Pentekostalci i sl.), ovo je za sada jedina konfesionalna Protestantska crkva koja će djelovati u Gradu Splitu te biti otvorena za pastoralne potrebe protestanata bez obzira na njihovu konfesionalnu pripadnost.

Aktivnosti ove crkve možete pratiti i na fb stranici Protestantske crkve Split.

Bogoslužje je sa svojim timom uzveličao kršćanski glazbenik Andrej Grozdanov, dobitnik Porina za najbolji album popularne duhovne glazbe, 2020. 

Nakon što je postavljen u službu propovjednika laika, Igor Peričić se obratio prisutnima s kratkom nastupnom homilijom.

Propovjednik laik u Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi jest služba kojom se laik ovlašćuje kako bi mogao u odsustvu svećenika održati Jutarnju ili Večernju molitvu, odnosno Službu riječi. Ujedno je to i priprava za đakonsko odnosno svećeničko zaređenje. Propovjednik laik kao znak svoje službe preko reverende i superpelicija nosi plavi tipet.

Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj tradicionalna je protestantska crkva. Najstarija župa ove crkve nalazi se u slavonskom mjestu Tordinci gdje je 1551. godine održana prva protestantska sinoda ovih prostora. Tordinci su ujedno i najstarija hrvatska protestantska župa koja ove godine slavi 470 godina prvoga spomena. 

Više možete doznati ovdje

Bogoslužja će se u početku održavati dva puta mjesečno u svečanoj dvorani Sportskog centra Gripe.

Snimak bogoslužja:

Odgovori