Reformatska crkva Mađara: tzv. biskup Branko Berić iznosi neistine

Tzv. biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, Branko Berić, dao je Izjavu kojom pokušava utjecati na već pravomoćnu presudu utvrđenja pravnog sljedništva Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj. U istoj ističe kako Evangelička crkva u Hrvatskoj i Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj djeluju na prostoru Republike Hrvatske već 500. godina i da je Evangeličkoj crkvi jedino Reformirana kršćanska kalvinska crkva sestrinska crkva i da to nije niti jedna druga vjerska zajednica osim nje.

Također navodi da Evangelička crkva u Hrvatskoj daje podršku samo Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi u Hrvatskoj te da je to razlog zašto su zajednički potpisali Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa s Vladom Republike Hrvatske. Također navodi da priznaju Reformiranu kršćansku kalvinsku crkvu u Hrvatskoj koja je počela djelovati nakon raspada SFRJ kada je dobila bratski otpust od Reformirane crkve iz Jugoslavije. Izjavu završava riječima: “Ovu izjavu dajemo čista srca pred Bogom svemogućim da pomognemo našoj sestrinskoj Crkvi da prevlada sve teškoće u kojima se našla odlukom sudova koji nisu pravilno ocijenili sve bitne dokaze kada su odluke donosili”.

Branko Berić nije još uvijek posvećen za biskupa

Gospodin Branko Berić godinama se predstavlja kao biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj no nikada za tu službu nije posvećen. Iako se u Evangeličkoj crkvi u Hrvatskoj za biskupa izabire osoba na određen mandat (od nekoliko godina), po propisima Evangeličke crkve izabrani biskup treba valjano biti posvećen za biskupsku službu i to od najmanje tri biskupa (u iznimnim slučajevima može biti jedan uz seniore). Dakle, gospodin Berić nikada na valjani način nije uveden u službu biskupa. Za razliku od njega, gospodin János Kopácsi Kettős je na valjan način izabran i posvećen za biskupa a na njegovom posvećenju 6. kolovoza 1999. godine je sudjelovao i tadašnji v.d. biskup Evangeličke crkve, gospodin Andreas Lukša koji je i aktivno sudjelovao u posvećenju, polažući ruke na gospodina Kettosa.

Također treba istaći da je današnji biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj  János Kopácsi Kettős, kao župnik vodio Evangeličku crkvenu općinu u Osijeku u razdoblju od 1995. do 2005 i da za svoje župničko djelovanje nije uzimao plaću. Važno je naglasiti da je u to vrijeme, dok je služio kao župnik Evangeličke Crkve, biskup János Kopácsi Kettős bio svećenik a kasnije i biskup (superintendent) Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj. Dakle, Evangelička crkva je aktivno surađivala s Reformatskom kršćanskom crkvom Mađara u Republici Hrvatskoj, razmjenjujući svećenike, dijeleći sakramente a što je vidljivo i u činjenici da je tadašnji čelnik Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, gospodin Lukša aktivno sudjelovao u posvećenju biskupa Jánosa Kopácsi Kettősa u Kopačevu 6. kolovoza 1999. godine.

S55C-6e20022412120_0001
Službu posvećenja i instalacije obavio je pomoćni biskup iz Transilvanije (Rumunjska) Csűry István
S55C-6e20022412131_0001
Senior Evangeličke crkve u Hrvatskoj i v.d. biskup, Andreas Lukša daje svoj blagoslov superintendentu i glavnom staratelju.

Gospodin Berić, koji se dakle predstavlja “biskupom” navodi kako Evangelička crkva u Hrvatskoj priznaje samo Reformiranu kršćansku kalvinsku crkvu u Hrvatskoj i spominje zajedničku povijest od 500. godina. No, ujedno zaboravlja da je upravo povodom 500. obljetnice reformacije sudjelovao u ime Evangeličke crkve u Hrvatskoj u organizaciji obilježavanja navedene obljetnice, između ostalih i s Reformatskom kršćanskom crkvom Mađara u Hrvatskoj. U organizaciji navedene proslave nije bilo Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj. Tom prilikom je Reformatska crkvena općina Kneževi Vinogradi dobila i priznanje za očuvanje vrijednosti reformacije. Radi se o župi Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj a priznanje je potpisao i Branko Berić.

Opis nije dostupan.

Kada govorimo o kontinuitetu reformiranih (reformatskih) i evangeličkih crkava na današnjem Hrvatskom prostoru, istina je da brojne reformirane odnosno reformatske crkvene općine djeluju u kontinuitetu od vremena reformacije ali u Hrvatskoj nema niti jedne Evangeličke crkvene općine koja u kontinuitetu, neprekidno djeluje od vremena reformacije do danas.

Proslava 500. obljetnice Reformacije u Tordincima. Branko Berić s predstavnicima vjerskih zajednica. Na proslavi je sudjelovao i Attila Kettos, župnik Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj.

U Izjavi gospodin Berić navodi da za sestrinsku crkvu Evangelička crkva priznaje samo Reformiranu kršćansku kalvinsku crkvu u Hrvatskoj i niti jednu drugu vjersku zajednicu. Znači li to da ne priznaju niti Rimokatoličku, Pravoslavnu kao niti Crkve reformacijske baštine s kojima Evangelička crkva surađuje u ekumenskom smislu?

Što se tiče Ugovora koji je potpisan između Vlade RH, Evangeličke i Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, valja spomenuti da je isti potpisala dakle Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj koja je pravni prednik Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj a ne Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj.

Glede “bratskog otpusta” od Jugoslavenske crkve kojeg gospodin Berić spominje, valja napomenuti da je taj otpust dat 1992. godine, da se temeljem toga ustrojila 30. siječnja 1993. godine Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj koja danas djeluje pod nazivom Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj a što je potvrdila i pravomoćna presuda nadležnog suda,

I na kraju, ovu Izjavu smatramo grubim kršenjem pravomoćne presude Republike Hrvatske te pokušajem pritiska na sud. Gospodin Berić uzima za pravo objašnjavati sudovima da “nisu pravilno ocjenili sve bitne dokaze kada su odluke donosili”. Kao i svi drugi građani, i čelnici vjerskih zajednica pozvani su poštovati pravomoćne presude Republike Hrvatske.

Biskupski ured Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

Na naslovnoj fotografiji: Branko Berić

(Prije objave ovog priopćenja nazvali smo gospodina Berića kako bi dao izjavu o tome je li ili nije posvećen za biskupa i ostalih navoda koje je dao u svojoj Izjavi, no odgovorio nam je da posvećenje nije važno i “poklopio” nam je slušalicu).

Povezani članci:

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o “Reformatska crkva Mađara: tzv. biskup Branko Berić iznosi neistine

Odgovori