Svečano proslavljena 470. obljetnica prvoga spomena protestantske reformirane župe Tordinci

U subotu, 30. listopada 2021. godine, uoči Dana reformacije, svečanim bogoslužjem u tordinačkoj reformiranoj župnoj crkvi je obilježena 470. obljetnica prvoga spomena ove župe, kao i 504. obljetnica reformacije.

Naime, 17. svibnja 1551. godine u Tordincima je održana prva protestantska sinoda na prostoru današnje Hrvatske. Dakako da je župa djelovala i ranije, no ovo je prvi zabilježeni spomen ove župe.

Bogoslužje je predvodio i propovijedao biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić uz sudjelovanje svećenstva Protestantske reformirane crkve kao i sestrinskih crkava.

Bogoslužje su uzveličali i brojni gosti: načelnik Općine Tordinci i izaslanik župana Vukovarsko-srijemskog, dr. Davor Adžić, biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janos Kopacsi Kettos zajedno sa župnikom Đurom Vargom, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj Vatroslav Župančić, izaslanik nadbiskupa i metropolite Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ante Šiško, izaslanik episkopa Eparhije osječko-poljske i baranjske Srpske pravoslavne crkve, protojerej Aleksandar Đuranović, izaslanik biskupa grkokatoličke Eparhije križevačke Oleg Zakakulj, vlč. Stjepan Topolski, župnik Starokatolike župe u Šaptinovcima, glavni imam vinkovačke Islamske zajednice, Mirza Delić, ravnatelj Osnovne škole Tordinci Josip Maletić. Gosti su se na kraju bogoslužja obratili okupljenima prigodnim riječima.

U svojoj propovijedi biskup Milić je istakao da protestanti nisu buntovnici kako se ovaj termin često krivo razumije, već svjedoci, svjedoci za istinu: istinu o Bogu, o čovjeku, o Kristu kao jedinome spasitelju, istinu o Božjoj riječi kao konačnom mjerilu vjere i prakse.

Bogoslužje je izravno prenosila Vinkovačka Televizija.

Nakon svečanog bogoslužja priređen je prigodni domjenak za vjernike i uzvanike uz financijsku pomoć Općine Tordinci.

Propovijednik Saša Maligec
Pomoćni župnik tordinački Nenad Adžić
Đakon Damir Sitar
Pastor Evangeličke metodističke crkve, Vatroslav Župančić
Župnik reformatskih župa Suza, Zmajevac i Kneževi Vinogradi vlč. Đuro Varga
Načelnik općine Tordinci, Davor Adžić
Biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janos Kopacsi Kettos
Vlč. Ante Šiško, dekan rimokatoličkog vinkovačkog dekanata
Protojerej Aleksandar Đuranović (Srpska pravoslavna crkva)
Vlč. Oleg Zakakulj (Grkokatolička crkva)
Vlč. Stjepan Topolski (Starokatolička crkva)
Mirza ef, Delić (Islamska zajednica)
Biskup Jasmin Milić

Snimak bogoslužja Vinkovačke TV (Plava Vinkovačka)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori