U Suzi održano središnje bogoslužje Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj povodom Dana reformacije

Središnje bogoslužje Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj na Dan reformacije, 31. listopada 2021. održano je u Reformatskoj crkvenoj općini Suza (Baranja).

Okupljene vjernike je pozdravio biskup Janos Kopacsi Kettos. Bogoslužje je vodio Attila Kettos, župnik iz Laslova. Prigodnu propovijed je održao dr. Boaz Kis, reformatski svećenik iz Mađarske.

Nakon svečanog bogoslužja župnik Reformatske crkvene općine Suza pročitao je izvještaj o obnovi župne crkve. Obnova vanjske fasade završena a obnova ide dalje.

Nakon pravomoćne presude kojom je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj utvrđena kao pravna slijednica Reformatske crkve iz Jugoslavije, župi je vraćena i imovina koja joj je pogrešnim upisom titulara vlasništva bila oduzeta.

O REFORMATSKOJ ŽUPI SUZA

Reformatska crkva u Suzi je izgrađena na vrlo lijepom mjestu, u središtu naselja na brežuljku, te je crkva iz daleka vidljiva.

Po usmenom predanju u Suzi je izgrađeno više crkava na istome mjestu.

Zidove prve crkve izgradili su jednim od najpoznatijih postupaka pučkog graditeljstva: podigli su noseće stupove, zatim su zidove crkve popunili prvo vertikalno postavljenim drvenim polugama, a po tome isto polužje isprepleli vodoravno savitljivim šibljem. Nakon toga su zidovi premazani mješavinom blata i pljeve. Najvjerojatnije je ta crkva izgrađena u vrijeme reformacije. Po usmenoj predaji je ta crkva kasnije izgorjela.

Druga crkva je građena poput stambenih kuća, na horizontalno polegnutim gredama. U polegnute hrastove grede postavljeni su vertikalni stupci. Zidovi su također između postavljenih stupova popunjeni šibljem i mješavinom blata i pljeve.

Treća crkva je izgrađena na kamenom temelju od ćerpiča. Dozvola za izgradnju je sastavljena 24. srpnja 1774. godine. U zamolbi za izgradnju se navode točne mjere crkve, prema kojim je dužina 9 hvati, širina 9 hvati, visina 3 hvata. U prostoru crkve na oba kraja je planirana gradnja galerija.

Četvrta crkva je najvjerojatnije građena 1806. godine kao proširenje tada postojeće. Lađa crkve je produžena na 16,5 hvati, a širina je povećana na 4 hvati i jednu stopu. Zahrđali lim tornja je također zamijenjen.

Crkva dobiva svoj sadašnji oblik 1869. godine. Prijedlozi i planovi za obnovu tada postojeće crkve se spominju već 1867. godine, i navodi se da je crkva tada bila u lošem stanju. Vjernici crkvene općine se odlučuju na popravak postojeće crkve, koja je i otpočela 1869. godine. Radove izvodi zidarski obrtnik Fischer iz Osijeka. Povisuje zidove tornja, izrađuje novi krov, a u crkvu postavlja nove klupe i propovjedaonicu. Izvedeni radovi su stajali 8.000 forinti. Kupuje se sat za zvonik, kojeg je izradio jedan bravarski poduzetnik iz Osijeka.

Donji dio tornja crkve vjerojatno potiče iz srednjeg vijeka, a na koji zaključak navode zidane vanjske potpore. Zidovi današnje velike crkve mogu skrivati bitne detalje iz srednjeg vijeka.

Povijest crkvene općine

Župa u Suzi je osnovana za vrijeme reformacije. Učenje reformacijskog pokreta u Slavoniji i Baranji širio se propovijedanjem Mihaela Starina, koji je u razdoblju od šest do sedam godina (oko 1544.) osnovao oko 120 mađarskih i hrvatskih protestantskih župa. Pretpostavlja se da je i župa u Suzi osnovana u tom razdoblju.

Na reformatskom groblju je sahranjen znameniti župnik Gedeon Ács (Ač) (1919.-1887.), koji je kao sudionik revolucije 1848. pratio vođu revolucije Lajoša Kossutha (Košut) u progonstvo u Tursku, a kasnije u Ameriku. U progonstvu je pisao dnevnik, koji predstavlja vrijedan biser ukupne mađarske kulturne baštine. Godine 1861. se vraća u domovinu i do smrti živi i službuje kao reformatski svećenik u Suzi.

Autor: Župnik Đuro Varga

Odgovori