Uveden u službu novi predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj

Na Dan reformacije, 31. listopada 2021. godine, u Zagrebu je u službu predsjedavajućeg pastora Evangeličke metodističke crkve uveden Vatroslav Župančić. On je na tome mjestu naslijedio pastora Petra Žunića.

Bogoslužje je vodio biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić a kod službe uvođenja u službu, nekoliko pitanja je postavio i vodio molitvu superintendent Evangeličke metodističke crkve iz Bugarske, dr. Danijel Topalski koji je bogoslužje pratio putem video prijenosa.

Pastor dr. Danijel Topalski, metodistički superintendent distrikta za Bugarsku i Rumunjsku (Izvor: www.umnews.org
Silvio Romac čita svetopisamske tekstove
Glazbeni dio bogoslužja vodila je Danijela Župančić, prof. crkvene glazbe

U ime Biblijskog instituta iz Zagreba na kojem je Vatroslav Župančić studirao a kasnije i radio, okupljenim vjernicima se obratio Danijel Časni.

Evangelička metodistička crkva u Zagrebu će redovito održavati bogoslužja svake nedjelje od 10:00 na adresi Palmotićeva 37.

Vatroslav Župančić diplomirao je teologiju te magistrirao povijest na Sveučilištu u Zagrebu. Nekoliko godina je služio kao pastor Evangeličke metodističke crkve u Njemačkoj. Povratkom u domovinu i iskustvom koje ima u svojoj višegodišnjoj službi pastora, preuzima vodstvo ali i svojevrsnu obnovu Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj koja na ovim prostorima djeluje još od prije Drugog svjetskog rata.

Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj dio je evangelikalnog (konzervativnog) dijela globalnog metodizma udruženog u The Wesleyan Covenant Association. Metodističke crkve, članice ove asocijacije, suprotstavljaju se liberalnim trendovima kako u metodističkim tako i u drugim protestantskim crkvama, posebno po pitanju braka, zagovarajući da je brak isključiva zajednica muškarca i žene.

Metodisti (engl. Methodists, od methodist: metodičar), pripadnici kršćanskih slobodnih crkava, nastalih unutar evangeličko-protestantskoga pokreta što se u XVIII. st. razvio u Anglikanskoj crkvi radi obnove (engl. revival) kršćanskoga života i vjere. Pokret je započeo 1723. među studentima Oxfordskoga sveučilišta, pod vodstvom braće Charlesa i Johna Wesleyja i Georgea Whitefielda. Ime »metodist« imalo je isprva podrugljivo značenje koje je upućivalo na disciplinirano »metodičko« učenje i obavljanje religioznih dužnosti. U prvi je mah pokret težio duhovnoj obnovi unutar Anglikanske crkve. Tri mlada pastora stvorila su dinamičnu organizaciju putujućih propovjednika i stekli mnogo sljedbenika. Metodistički nauk u osnovi se nije udaljavao od općih evangeličko-protestantskih poimanja, ali je isticao potrebu za obnovom i buđenjem vjernika iz religijskih zabluda i ravnodušnosti…. Godine 2004. imali su 64 samostalne (nacionalne) crkve s približno 60 mil. pripadnika u više od 90 zemalja. (Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje)

Snimak bogoslužja uvođenja u službu:

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori