boy in white t shirt sitting on brown wooden table

Augsburško vjeroispovijedanje – O UZROKU GRIJEHA (članak 19)

Augsburško vjeroispovjedanje (lat. Confessio Augustana), nastalo je 1530. godine. Te je godine car Karlo V. sazvao u Augsburgu sabor na kojem se trebalo odlučiti hoće li evangelici biti priznati u Carstvu…. Više vidi ovdje.

Prethodni članci:

Članak 1 – O Bogu

Članak 2 – O prvotnom grijehu

Članak 3 – O Sinu Božjem

Članak 4 – O opravdanju

Članak 5 – O službi crkve

Članak 6 – O novoj poslušnosti

Članak 7 – O Crkvi

Članak 8 – Što je Crkva?

Članak 9 – O krštenju

Članak 10 – O Večeri Gospodnjoj

Članak 11 – O Ispovijedi

Članak 12 – O pokajanju

Članak 13 – O upotrebi sakramenata

Članak 14 – O crkvenom redu

Članak 15 – O crkvenim obredima

Članak 16 – O građanskim dužnostima

Članak 17 – O Kristovom drugom dolasku i sudu

Članak 18 – O slobodnoj volji

Članak 19 – O UZROKU GRIJEHA

Naše crkve naučavaju da, iako Bog stvara i čuva narav, uzrok je grijeha volja grješnog, odnosno dolazi od đavla i bezbožnog čovjeka. Bez pomoći od Boga, volja grješnog okreće se od Boga, kako Krist kaže u evanđelju po Ivanu 8, 44: “Kad (đavao) govori, laž od svojega govori”.

KRATKO RAZMATRANJE:

Naglasak ovoga članka je da Bog nije uzrok grijeha. Grijeh se prvotno očitovao u đavlovoj pobuni protiv Boga. Đavao je iskoristio slobodu izbora naših praroditelja koji su svojom slobodnom voljom povjerovali lažima đavla. Dakle, odgovornost je i na čovjeku jer se svojim postupcima okrenuo protiv Boga i na taj način postao bezbožan.

Iako je naša narav stvorena od Boga, ona je padom u grijeh postala postala grješna, o čemu govori drugi članak Augsburškog vjeroispovijedanja. Padom u grijeh je i grješnikova volja sklonija grijehu. Ona se okreće od Boga i odlučuje se radije za grijeh nego za svetost.

No, Bog priskače u pomoć našoj nemoći, i čini nas voljnim, kako to kaže Heidelberški katekizam u prvome pitanju i odgovoru, da “od sada i u buduće živim za Njega”. Rješenje je dakle samo u našem povratku Bogu koji Duhom Svetim stvara u nama novoga čovjeka u Kristu. To je proces posvećenja.

Nastavit će se…

Tekst članka uredio i kratko razmatranje napisao Biskup Jasmin Milić.

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti izvor.

Naslovna fotografija: pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori