Božićna poruka biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve

Rođenje Spasitelja svijeta zbilo se tiho. Uz Mariju je bio samo njezin suprug Josip i životinje koje su bile smještene u prostoriji u kojoj se rodio Isus. Postelja mu je bila slama. Malenog Isusa prvi su pohodili siromašni pastiri. Nešto kasnije i mudraci s Istoka. Nisu ga pohodili ni svećenici ni drugi vjerski prvaci. Uznemireni kralj ga je namjeravao ubiti.

No, tišina prve božićne noći postala je najglasnija i najradosnija vijest čovječanstva. Već više od 2000. godina kršćani se raduju onome koji je rođen u vječnosti došao u vrijeme da nas rođene u vremenu povede u vječnost.  Sam Bog u osobi svoga Sina Isusa dolazi biti jedan od nas, Emanuel – Bog s nama.  Zato kršćani ne slave samo Isusa koji se rodio u prošlosti ili Isusa koji će doći u budućnosti. Kršćani se raduju Isusu koji je i sada s nama, u svim našim životnim okolnostima.

Drugi je ovo Božić kojeg proslavljamo u okolnostima pandemije koja je donijela neizvjesnost, nesigurnost, strah, međusobne podjele, bolest pa nažalost i smrt mnogih naših prijatelja i poznanika. Mnogi se pitaju je li Bog i u ovim okolnosti s nama?

U našem beznađu, nesigurnosti, strahu dolazi nam Bog s istom porukom koju je imao i za Mariju i za Josipa: „Ne boj se!“. I svatko tko je iskusio Božje djelovanje zna koja količina Božje ljubavi i milosrđa stoji iza ovih riječi. Ovo nisu samo riječi utjehe već i obećanja: „Ne boj se jer sam ja Emanuel – Bog s tobom“. Da, Bog je s nama u svim okolnostima i zajedno s nama kroz njih hodi. Kristovo obećanje da će biti s nama sve do kraja svijeta, vjernik posebno razumije upravo u vremenima poput sadašnjeg.

Za kršćane je Božić najradosniji blagdan upravo zbog istine da Krista možemo upoznati, iskusiti i svakodnevno s njim živjeti. Dok oni koji nisu doživjeli smisao Božića, radost nalaze u prolaznim stvarima, kršćani u Bogu nalaze trajnu radost koja se nastavlja u vječnosti s Kristom.

Svojim dolaskom među nas, Isus je uspostavio zajedništvo između Boga i čovjeka. Isto tako Isus povezuje čovjeka s drugim čovjekom. Važna je ovo božićna istina u vrijeme međusobnih podjela i sebičnih isticanja individualnih prava. U ovo vrijeme pandemije, a u duhu zapovijedi ljubavi koje nas pozivaju da ljubimo Boga i bližnje kao sebe same, pozvani smo odgovorno se ophoditi kako prema svome vlastitom zdravlju tako i prema zdravlju naših bližnjih.

Kršćani su pozvani svjedočiti svijetu radosnu nadu. Budimo oni po kojima će Bog i drugima govoriti: „Ne boj se!“.  Budimo glasnici nade, vjere i pouzdanja u Božja obećanja.

Čestit Božić i blagoslovljena Nova 2022. godina.

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH
Dr.sc. Jasmin Milić

O Božiću, 2021. godine.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori