Umro Desmond Tutu, anglikanski nadbiskup i borac protiv apartheida

Južnoafrički anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, borac protiv apartheida i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je danas u 91. godini, prenose brojni mediji.

Svoju sućut je izjavio i predsjednik Južnoafričke Republike:

„Smrt nadbiskupa emeritusa Desmonda Tutu je novo poglavlje tuge u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam ostavili jednu oslobođenu Južnu Afriku. Čovjek izuzetne inteligencije, integriran i nepobjediv protiv snaga apartheida, bio je istovremeno i nježan i osjetljiv u svom suosjećanju za one koji su patili od pritiska, nepravde i nasilja pod aparthejdom, i za ugnjetavane i ugnjetavače u cijelom svetu“, rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa.

Desmond Mpilo Tutu rođen je 7. listopada 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog je svećenika zaređen 1961. godine. Nakon školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kao svećenik i biskup službovao je u Južnoafričkoj Republici i i Lesotu a krajem 70-ih godina prošlog stoljeća vršio je dužnost glavnog tajnika Južnoafričkoga vijeća crkava.

Nobelova nagrada mu je 1984. godine dodijeljena zbog suprotstavljanja aprtheidu. Godinu dana nakon toga imenovan je za biskupa Johannesburga te na toj dužnosti ostaje godinu dana. Izabran je za nadbiskupa Cape Towna kao prvi crnac te na ovoj službi ostaje sve do 1996. godine.

Nakon sloma apartheida vodio je Povjerenstvo za istinu i pomirenje koje je osnovano 1995. s ciljem ispitivanja kršenja ljudskih prava u razdoblju bjelačke institucionalne dominacije u Južnoj Africi.

Nadbiskup je već nekoliko mjeseci bio slab i nije istupao u javnosti.

Blagoslivljamo Tvoje sveto Ime poradi onih tvojih slugu  koji su preminuli u vjeri i bogobojaznosti. Usrdno Te molimo, pomogni  nam slijediti njihov dobar primjer,  kako bismo zajedno s njima mogli imati udjela u nebeskom kraljevstvu. Amen!

Fotografija: Wikipedia

Tutu na njemačkom evangeličkom skupu u Koelnu 2007. godine.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori