PRIOPĆENJE ZA JAVNOST REFORMATSKE KRŠĆANSKE CRKVE MAĐARA U HRVATSKOJ povodom skupljanja potpisa i osobnih podataka vjernika


Biskupskom uredu Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj obratilo se više vjernika iz različitih župa, žaleći se na pojedince koji idu od vrata do vrata te traže potpise, OIB-ove i druge osobne podatke. Po informacijama koje dolaze do ovoga biskupskog ureda, osobe koje skupljaju potpise govore da to čine u ime Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj te da se ti potpisi trebaju predati nadležnim institucijama u Zagrebu. Sukladno određenim informacijama, te institucije su Komisija za odnose s vjerskim zajednicama i Vrhovni sud Republike Hrvatske kako bi se promijenila pravomoćna presuda nadležnog suda o pravnom sljedništvu Crkve. Naime, kao što smo ranije izvijestili javnost, nadležni sud Republike Hrvatske je pravomoćno utvrdio da je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj pravni slijednik Reformirane kršćanske crkve Jugoslavije odnosno Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj koja se osamostalila 30. siječnja 1993. godine.

Nezadovoljna ovakvom presudom Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj pokrenula je nekoliko izvanrednih pravnih lijekova i u tome smislu pokušava manipulirati i neupućenim vjerništvom, koje uvjerava da se ne radi o pravomoćnoj presudi te da se potpisima i peticijama može promijeniti sudska odluka. Svi koji daju svoje potpise osobama koje nisu ovlaštene da od njih traže podatke kao što je OIB i sl. riskiraju da se njihovi podaci zlouporabe. Također treba naglasiti da pravosuđe ne donosi svoje odluke na temelju pritisaka (dapače, to se može smatrati i kaznenim djelom) već na temelju Zakona i činjenica. To je sud kroz višegodišnje vođenje postupka i učinio, donijevši presudu kojom je nedvojbeno, pravomoćno i ovršno utvrđeno da je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj pravni slijednik Reformirane crkve Jugoslavije. Iz toga proizlazi kako je u presudi obrazloženo da je Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj nova vjerska zajednica nastala izdvajanjem od naše crkve 1999. godine.

Pravni status Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj nije doveden u pitanje. Ona i dalje djeluje temeljem Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica bez obzira što je kao nova crkva ustrojena 1999. godine. No, ne može više tvrditi da je ona pravna slijednica Reformirane crkve Jugoslavije.

Svaki vjernik koji pripada našim povijesnim župama ima pravo da istupi iz povijesne crkve i pristupi novoj, Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi. Naša crkva nikoga neće prisiljavati na članstvo. No, svatko mora znati da se tim činom odvaja iz povijesne Reformatske crkve u kojoj su bili njihovi preci.  Isto tako i župe mogu na temelju svojih odluka, na način kako je propisano da župe donose odluke, istupiti iz povijesne Reformatske crkve. No, o takvoj nakani se treba obavijestiti Sinoda Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj koja će o tome donijeti konačno rješenje. 

Ovim putem iznova obavještavamo javnost da je nadležni sud konačno i pravomoćno utvrdio da je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj jedina Reformatska crkva s povijesnim kontinuitetom na ovim prostorima te obrazložio da se Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj izdvojila iz povijesne crkve 1999. godine. Svi oni koji vas uvjeravaju u suprotno, ne govore istinu i manupuliraju s vama. Isto tako pozivamo sve vjernike na oprez kod davanja osobnih podataka koje od vas traže neovlaštene osobe. Takvi potpisi mogu samo biti pritisci na sud što je nedozvoljena radnja. Pozivamo također sve reformatske vjernike na jedinstvo i ostanak u svojoj, povijesnoj Reformatskoj crkvi na ovim prostorima.

Soli Deo Gloria!

Biskupski ured Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

Vidi i:

Jedna misao o “PRIOPĆENJE ZA JAVNOST REFORMATSKE KRŠĆANSKE CRKVE MAĐARA U HRVATSKOJ povodom skupljanja potpisa i osobnih podataka vjernika

  1. Uvek me rastuzi kad vidim ovakve dogadjaje da se desavaju oko Crkve i u tome vidim sotonine napore da blati Boziju crkvu. Neka se Gospod smiluje i zastiti svoju svetu Crkvu od raznih napora zloga da unese razdore svake vrste.

Odgovori