ZBOG LGBT IDEOLOGIJE REFORMIRANA CRKVA AMERIKE DIJELI SE NA DVIJE DENOMINACIJE

Na Novu godinu, 43 kongregacije Reformirane crkve u Americi (RCA) odvojile su se od nacionalne denominacije, jednog od najstarijih protestantskih tijela u Sjedinjenim Državama, dijelom zbog teoloških razlika u pogledu istospolnih brakova i ređenja LGBT klera.

Odlazak teološki konzervativnih kongregacija u novu skupinu, Savez reformiranih crkava (ARC), ostavlja neke koji ostaju u RCA zabrinutima za opstanak denominacije. Prije raskola, denominacija stara gotovo 400 godina imala je oko 200.000 članova i 1.000 crkava.

Najmanje 125 crkava iz različitih denominacija u pregovoru je s čelnicima ARC-a o pridruživanju.

“Realno gledano, to je velika skupina konzervativnih crkava koje također osiguravaju velik prihod denominaciji. Stvarno mislim da će masovni egzodus svih ovih konzervativnih crkava staviti RCA u stvarno tešku financijsku situaciju”, rekao je Steven Rodriguez, osnivač crkava RCA u Brockportu u New Yorku. “Sumnjam da će RCA biti još dugo financijski održiv.”

Taj potez uslijedio je nakon odluke Opće sinode RCA u listopadu da usvoji mjere za “razdvajanje ispunjeno milošću” s crkvama koje odlaze i da imenuje tim za razvoj plana restrukturiranja za one koje ostaju.

Nova denominacija, osim što neće afirmirati istospolne brakove ili ređenje LGBT pojedinaca, imat će snažan naglasak na osnivanju crkava i sadržavat će fleksibilan organizacijski model namijenjen poticanju teološkog usklađivanja i učinkovitog donošenja odluka, kako tvrde čelnici ARC-a.

“Imamo strast da ovaj ostatak vjernika postane dio reformacije i preporoda na sjevernoj hemisferi”, rekao je Tim Vink, direktor duhovnog vodstva i širenja nove denominacije. “Dio našeg strateškog razmišljanja je osmišljavanje stvari za 21. stoljeće koje dopuštaju umnožavanje crkava ispunjenih evanđeljem te umnožavanje učenika.”

Druge konzervativne crkve u RCA, kao i one u Prezbiterijanskoj crkvi u Kanadi, Kršćanskoj reformiranoj crkvi u Sjevernoj Americi (CRC) i Prezbiterijanskoj crkvi u Americi (PCA), također razlučuju hoće li se pridružiti ARC-u, prema Vinku.

Druge skupine, kao što je Kingdom Network, skupina od pet crkava u Indiani i Illinoisu, organizirale su se u očekivanju apsorbiranja konzervativnih crkvava koje napuštaju RCA.

Vink je rekao da će nova usklađenost promicati rast. “Želimo biti sigurno sletište za crkve u bliskoj budućnosti, ali dugoročno želimo biti ozbiljna lansirna platforma za crkvu, u misiji, u svijet”, rekao je.

Pokretanje ARC-a dio je većeg prestrojavanja unutar sjevernoameričkog protestantizma. U posljednja dva desetljeća konzervativni episkopalci, prezbiterijanci i luterani formiraju svoje vlastite denominacije, a Ujedinjeni metodisti bi trebali razmotriti denominacijski rascjep na jesen.

Teološki i politički raznolika denominacija koja datira od dolaska nizozemskih doseljenika na Manhattan 1620-ih, raspravlja o seksualnosti i uključivanju LGBT-a od 1970-ih. U 2018., Opća sinoda RCA formirala je tim zadužen za procjenu treba li RCA ostati zajedno, restrukturirati se ili odvojiti. Tim je u konačnici predložen put koji uključuje sve tri opcije, ali sastanak na kojem se glasa o prijedlozima tima odgođen je 16 mjeseci zbog pandemije COVID-19.

U međuvremenu, otprilike 15 kongregacijskih, regionalnih i strateških čelnika iz RCA počelo se sastajati virtualno kako bi razmotrili budućnost izvan denominacije. Vjerovali su da dio te budućnosti uključuje teološko jedinstvo u tumačenju Svetog pisma.

“Vjerujemo da ako crkva želi biti uspješna u 21. stoljeću, treba je pokretati agilnijom strukturom i mora biti više teološki usklađena nego teološki raznolika”, rekao je Dan Ackerman, direktor organizacijskog vodstva ARC-a.

Joel Baar, član odbora ARC-a i prezbiter pri Fellowship Reformed Church u Hudsonvilleu u Michiganu, koja se odlučila pridružiti ARC-u sa 604 naspram 9 glasova, rekao je da je teološka usklađenost ARC-a dio onoga što je privuklo njegovu kongregaciju.

“Dok je RCA pokušavao definirati i razjasniti brak”, rekao je Barr, “i desetljećima su se ulagali napori u tom pogledu, unutar RCA je i dalje postojala napetost oko toga je li Biblija potpuni autoritet kao Božja Riječ. U Fellowshipu smo se počeli osjećati da više ne pripadamo RCA.”

Ali teološke razlike ostaju čak i unutar nove denominacije. Dok je shvaćanje braka kao između muškarca i žene teološko uvjerenje „najviše razine“, objasnio je Ackerman, pitanje ređenja žena je „pitanje drugog reda“ kojim se lokalni čelnici mogu pozabaviti u svom kontekstu.

Svakih pet godina organizacija i pojedine skupštine procjenjivat će koliko dobro služe jedna drugoj i trebaju li ostati partneri u službi, rekao je Ackerman. “Riječ savez podrazumijeva odabir koji se događa tako da možete postići određenu stvar, a zatim ponovno procijenite i kažete je li taj savez još uvijek od pomoći za sljedeće poglavlje?”

ARC će zamijeniti nacionalne osobne konferencije video pozivima, platformama za digitalnu razmjenu poruka i drugim oblicima virtualne komunikacije kako bi se odluke donosile učinkovitije, rekli su organizatori. Taj se odbor već sastaje dva puta mjesečno kako bi ubrzao vrijeme dogovora.

Stvaranje ARC-a, upareno s odlukama RCA na Općoj sinodi, dovelo je mnoge skupštine RCA u poziciju da odlučuju hoće li ostati u RCA.

Baar kaže da odluka da napusti RCA nije bila jednostavna. “Moji korijeni u RCA su duboki”, rekao je, rekavši da je dio razlučivanja njegovih vjernika o napuštanju denominacije bio zapravo “proces tugovanja”.

Faith Reformed Church u Zeelandu, Michigan, također je uzela vremena da razazna svoj odnos s RCA. Za sada je kongregacija odlučila ostati u RCA. Ali to nije bila laka odluka.

“Oplakujemo neke od ljudi koji više nisu dio denominacije. Postoje crkve koje smo zasadili i koje će otići, postoje djeca koju smo odgojili u crkvi a koja su pastori crkava koje odlaze”, rekao je stariji pastor Jonathan Elgersma. “Smatramo da mora biti mjesta za žaljenje.”

Vodstvo RCA obratilo se svojim zajednicama, nadajući se da će ih utvrditi na rastućoj raznolikosti RCA i novim međunarodnim partnerstvima u osnivanju crkava i misijama, što uključuje njegovu 375-godišnju organizaciju Global Mission koja podržava otprilike 100 misionara i partnera sa svojih 8,5 milijuna dolara.

Ipak, RCA je također otvorena dopuštanju crkvama koje odlaze da odu u dobrim odnosima. “Želimo blagosloviti našu braću i sestre koji odlučuju pronaći drugu denominacijsku obitelj”, rekla je Christina Tazelaar, direktorica komunikacija za RCA.

Čini se da je ARC jednako posvećen glatkoj tranziciji, a pastori ARC-a kažu da su otvoreni za ideju nastavka partnerstva s RCA. “Blagoslivljamo RCA, molimo se za RCA”, rekao je Vink.

Elgersma se također nada da će ARC i RCA ostati u dijalogu. “Jesmo li dovoljno vjerni da poštujemo Kraljevstvo i slušamo i učimo jedni od drugih? Stvarno se nadam da ćemo tu dospjeti dok se ovo odvija.”

No, rekao je Vink, “Generalna sinoda u listopadu jasno je dala do znanja mnogim konzervativnim crkvama da je sada vrijeme za traženje novog mijeha.”

Izvor: Christianity Today

Fotografija: ARC

Jedna misao o “ZBOG LGBT IDEOLOGIJE REFORMIRANA CRKVA AMERIKE DIJELI SE NA DVIJE DENOMINACIJE

  1. Zalosno je videti da ima onih koji sebe nazivaju “hriscanima”, a zaredjivali bi osobe sa sklonostima koje su gad u Bozijim ocima i jos sumnjaju u Bibliju.

Odgovori