Molitve za one koji pate od zlih duhova

Kada je čovjek opsjednut zlim Duhovima, neće imati snage sam moliti. Zato je dobro da službenici crkve, ili laik mole za one koji su opsjednuti zlim duhovima. Ovdje donosimo dvije molitve Sv. Ivana Zlatoustog koje možemo moliti za one koji trebaju molitvenu pomoć u oslobođenju od zlih duhova.

Bože vječni, ti si otkupio ljudski rod od robovanja đavlu; izbavi svoga slugu (svoju sluškinju; ime) od svakog djelovanja nečistih duhova; zapovijedi zlim i nečistim duhovima i demonima da odstupe od duše i tijela tvoga slugu (tvoje sluškinje; ime), da ne ostanu i da se ne skrivaju u njemu; neka tvojim svetim imenom i imenom tvoga jedinorođenog Sina, i tvoga Duha koji život daje, budu natjerani u bijeg od onoga koga su tvoje ruke stvorile, – da bi očišćen od svakog đavolskog neprijateljskog postupanja, poživio sveto, pravedno i pobožno, dostojan svih čistih otajstava tvoga jedinorođenog Sina i Boga našeg, s kojim si blagoslovljen i proslavljen, s presvetim i blagim Duhom koji život daje, sada i vazda i u sve vjeke vjekova. Amen

Ti si zaprijetio svim nečistim Duhovima i silom svoje Riječi istjerao Legiju (duhova); pojavi se i sada po svome jedinorođenom sinu, svom stvorenju, koje si stvorio po svom liku, i izbavi njega koga je protivnik svladao, – da bi pomilovan i očišćen bio uvršten u tvoje sveto stado i sačuvan kao živi hram Duha Svetoga i posvećen blagodaću i samilošću i ljubavlju prema čovjeku od tvoga jedinorođenog Sina, sa kojim si blagoslovljen, s presvetim i blagim Duhom koji daje život, sada i vazda i u vjeke vjekova. Amen.

Odgovori