Sveti Ivan Zlatousti: Molitve za opsjednute (video: svjedočenje svećenika o opsjednutoj ženi)

Kada je čovjek opsjednut zlim Duhovima, neće imati snage sam moliti. Sveti Ivan zlatousti nam, između mnogih molitava daje i ove za one koji pate od zlih duhova. Zato je dobro da službenici crkve, ili laik koji je doista “jak u vjeri” mole za one koji su opsjednuti zlim duhovima.

Bože vječni, ti si otkupio ljudski rod od robovanja đavlu; izbavi svoga slugu (svoju sluškinju; ime) od svakog djelovanja nečistih duhova; zapovijedi zlim i nečistim duhovima i demonima da odstupe od duše i tijela tvoga slugu (tvoje sluškinje; ime), da ne ostanu i da se ne skrivaju u njemu; neka tvojim svetim imenom i imenom tvoga jedinorođenog Sina, i tvoga Duha koji život daje, budu natjerani u bijeg od onoga koga su tvoje ruke stvorile, – da bi očišćen od svakog đavolskog neprijateljskog postupanja, poživio sveto, pravedno i pobožno, dostojan svih čistih otajstava tvoga jedinorođenog Sina i Boga našeg, s kojim si blagoslovljen i proslavljen, s presvetim i blagim Duhom koji život daje, sada i vazda i u sve vjeke vjekova. Amen

sveti ivan zlatousti

Ti si zaprijetio svim nečistim Duhovima i silom svoje Riječi istjerao Legiju (duhova); pojavi se i sada po svome jedinorođenom sinu, svom stvorenju, koje si stvorio po svom liku, i izbavi njega koga je protivnik svladao, – da bi pomilovan i očišćen bio uvršten u tvoje sveto stado i sačuvan kao živi hram Duha Svetoga i posvećen blagodaću i samilošću i ljubavlju prema čovjeku od tvoga jedinorođenog Sina, sa kojim si blagoslovljen, s presvetim i blagim Duhom koji daje život, sada i vazda i u vjeke vjekova. Amen.

Naš život je borba s mračnim duhovima. Herma piše da pored svakog čovjeka stoji tamni i svijetli duh; pored svakog od nas stoji demon-kušač. Svi se mi nalazimo u strašnoj duhovnoj opasnosti, svi mi kao da stojimo na rubu provalije. A ohol čovjek na to zaboravlja. On nalikuje na pijanog; pijanom izgleda da je najjači, da će ako poželi – prijeći more, udariti zid i zid će se srušiti. A sa strane gledano on je jadan i smiješan. Tako je i sa oholim čovjekom. Međutim, ne samo da je ohol jadan i smiješan. Sva tragedija je u tome što on pada u vlast oholog duha – demona – i postaje njegov pokorni sluga. (arhimandrit Rafail Karelin: Kršćanstvo i modernizam).

Poslušajte šokantno svjedočanstvo pravoslavnog svećenika o istjerivanju demona iz opsjednute osobe

Odgovori