man lifting his arms

Za koga ili za što koristimo izraz “obožavanje”?

Koliko puta ste čuli da netko kaže, ili ste i sami izrekli: “Što ja ovoga čovjeka obožavam” ili “Obožavam ovaj kolač” i sl. Mnogi će reći da obožavaju slušati određeni glazbu, obožavaju nositi određenu odjeću, robnu marku, obožavaju odlaziti na određene destinacije i možemo nabrajati mnoge druge primjere za koje vjerujem da su i vama poznati. No, trebamo li kao kršćani koristiti ovaj izraz u svakodnevnom životu, za osobe, stvari ili događaje?

Kao što i sama riječ “obožavanje” govori, ona znači da se nekoga ili nešto štuje kao Boga, da mu se daje svojstvo božanstva. Dakle, ukoliko obožavamo bilo koga ili bilo što osim Boga, kršimo prvu zapovijed Božju koja glasi: “Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene” (Izl 20,2-3). Iako mnogi nemaju krajnju namjeru da “obožavajući” nekoga ili nešto imaju i druge bogove, često zapravo vidimo da se obožavanjem doista stvaraju idoli kod određenih pojedinaca. “Obožavanjem” određenih glazbenika, sportaša ili u novije vrijeme YouTubera i sl., ljudi često iskazuju i religijsko štovanje. Sociologija smatra da je svako obožavanje van religije, proces u kojem društvo obožava sebe, kao oblik samovalorizacije.

Idolopoklonstvo je u Bibliji navedeno kao jedan od najtežih grijeha. I ono je puno više od klanjanja kipovima drugih božanstava. Idolopoklonstvo je i “obožavanje” svega što nije Bog. Direktno je zabranjeno u Drugoj Božjoj zapovijedi: „Ne gradi sebi lika ni ikakva obličja onoga što je gore na nebu ili onoga što je dolje na zemlji ili onoga što je u vodama ispod zemlje; ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran; kažnjavam bezakonje otaca — onih koji me mrze — na djeci sve do trećega i četvrtoga koljena, a iskazujem milosrđe tisućama [naraštaja] onih koji me ljube i drže moje zapovijedi“ (Izlazak 20,4-6).

Obožavanje (lat. devocia) u kršćanstvu je usmjereno samo prema Bogu. Boga obožavamo (klanjamo mu se, slavimo ga) individualno tijekom osobne molitve, u zajedništvu s drugim vjernicima na bogoslužju (zato se i javno bogoslužje u nekim kršćanskim krugovima naziva obožavanje), kao i našim praktičnim kršćanskim životom.

Zato, kada budemo sljedeći put u kušnji da kažemo kako nešto ili nekoga obožavamo, sjetimo se da time kršimo zapovijed Božju, da time nekoga ili nešto štujemo kao božanstvo i da smo u opasnosti pada u idolopoklonstvo.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Vidi i ovo: Četiri načina kako obožavati Boga.

Naslovna fotografija: Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori