U čijem su prostoru osječki “kalvini” održali ekumensko molitveno bogoslužje?

U sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, prvi molitveni susret u Osijeku održan je u osječkom naselju Retfala u organizaciji Reformirane kršćanske kalvinske crkve.

Molitveno zajedništvo u organizaciji Reformirane kršćanske kalvinske crkve organizirano je 18. siječnja 2022. u povijesnoj župnoj crkvi izgrađenoj u razdoblju od 1752. do 1762. godine. Ova kasnobarokna crkva jedan je od najstarijih sakralnih objekata na osječkom području. Trenutačno je u posjedu Reformirane kršćanske kalvinske crkve koja je i upisana u Zemljišnim knjigama pod nazivom: Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, Crkvena općina Osijek -Retfala (iako takav pravni subjekt, pod tim nazivom nije registriran u Evidenciji vjerskih zajednica). Naime, Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj nedavno je izgubila spor kod utvrđenja pravnog sljedništva na nadležnom sudu te je utvrđeno da je pravna slijednica Reformirane crkve Jugoslavije, Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj a da se, kako je to obrazloženo u presudi, u slučaju Reformirane kršćanske kalvinske crkve radi o novoj vjerskoj zajednici koja djeluje od 1999. godine. Kako se ista i to pod nazivom koji ne postoji u Evidenciji vjerskih zajednica uspjela upisati u Zemljišnim knjigama, ostaje vidjeti.

Temeljem pravomoćne presude o utvrđenju pravnog sljedništva, Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj zatražila je od nadležnog Zemljišno-knjižnog odjela u Osijeku da se ispravi naziv na stvarni naziv vjerske zajednice kojoj ova župa povijesno jedino i može pripadati. Zahtjev je pozitivno riješen ali je nakon prigovora protustranke, istom udovoljeno te se opet u zemljišnim knjigama upisala Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, Crkvena općina Osijek – Retfala. Sud je ujedno i uputio predlagatelja na parnicu za ispravak netočnog upisa. Trenutačno je u tijeku žalbeni postupak za utvrđenje zakonitosti upisa sadašnjeg titulara vlasništva u zemljišnim knjigama. U konačnici će se sva imovina koja je na temelju nekakvih potvrda prepisana na novu vjersku zajednicu ipak morati vratiti Crkvi kojoj i pripada.

Nevjerojatno je da Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj ne poštuje pravomoćnu presudu u ime Republike Hrvatske, da i dalje tvrdi kako je ona pravni slijednik Reformirane crkve Jugoslavije i da u tome ima značajnu potporu pojedinih vjerskih zajednica, o čemu ćemo uskoro više pisati.

Na ekumenskom bogoslužju, pored Petra Sena (Peter Szenn) biskupa Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj i nekoliko svećenika iste, sudjelovali su i Samir Vrabec, đakon Evangeličke crkve u Osijeku, Matej Lazar Kovačević, nadglednik Crkve Božje u Republici Hrvatskoj i Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku. Službeni predstavnici Rimokatoličke i Pravoslavne crkve nisu sudjelovali na ovome skupu.

Uredništvo

Fotografije: Facebook

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori