Bog stvoritelj

Bog stvoritelj (Heidelberški katekizam 26)

Kršćani vjeruju da je Bog stvoritelj neba i zemlje. O tome nam govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma.

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

Bog stvoritelj

Bog stvoritelj

26. Što vjeruješ kad kažeš: vjerujem u Boga, Oca svemogućeg, stvoritelja neba i zemlje?

Da vječni Otac našega Gospodina Isusa Krista, koji je iz ničega stvorio nebo i zemlju i sve na njima, koji ih još podržava i upravlja njima sa svojim vječnim savjetom i providnošću, poradi Krista Sina Njegova, je moj Bog i Otac. Pouzdajem se u potpunosti i nemam nikakve sumnje da će mi dati sve što mi je potrebno; tijelu i duši. Što više, da će okrenuti na moje dobro štogod loše pošalje u ovoj suznoj dolini (uzburkanom životu), On će okrenuti na moje dobro, On to može učiniti jer je svemogući Bog, On to hoće i učiniti jer je vjeran Otac.

Kratko razmatranje:

Prva izjava Vjerovanja, po kome je isto dobilo ime (lat. Credo, staroslavenski Vjeruju) glasi: “Vjerujem u Boga, Oca svemogućega” A što je odnosno tko je Bog? Biće koje je iznad nas ili neka sila, energija koja upravlja s nama? Netko tko nas je stvorio i prepustio slučaju? Vjerujemo li u Boga koji je samo jedan od mnoštva bogova? Ili je Bog mrtav, kako je to zaključio filozof Nietzsche?

Bog, koji nam se u kršćanskoj objavi objavljuje jest jedan, pravi i živi Bog, kako to kaže prorok Jeremija u uvodnom pročitanom retku. On nije bezlična energija, a još manje produkt mašte religioznog bića. On je stvaran, istinit i djelatan. Uzrok i Stvoritelj “svega vidljivoga i nevidljivoga”. On je “Ljubav” koja se može iskusiti. Bog u koga vjerujemo je svemogući Bog.

Calvin pojašnjava da se Njegova svemoćnost ne ogleda samo u tome što je Bog moćan sve učiniti, već “… zato što sve drži u svojoj ruci, vlada Nebom i zemljom svojom providnošću, djeluje i raspolaže svim stvarima po svom mišljenju i volji…”

Vidi i ovo: Vjerujem u Boga, Oca svemogućega.

Ako se želimo uvjeriti u Božje postojanje, dovoljno je promatrati Njegovo stvaralačko djelo. Sklad svemira, zvijezda i planeta, izvor može imati samo u savršenom umu koji je stvorio cijeli svemir i koji ga održava.

Kada promatramo poljski cvijet shvaćamo da takva ljepota mora imati svoga tvorca. Šišmiš koji se kreće pomoću «radara» sigurno nije produkt slučajnosti. Ptica koja leti po nekoliko tisuća kilometara i nepogrješivo slijeće na mjesto gdje su joj roditelji svili gnijezdo, sigurno je djelo savršenoga uma.

Čovjek, kruna Božjega stvaranja ne može biti nikako produkt slučajnosti. Moderna znanost sve više otkriva složenost čovjekova bića. Um koji je čovjeka stvorio mora biti savršen i može pripadati jedino Bogu. Bog Biblije, Bog u kojega vjerujemo nije produkt slijepoga prihvaćanja određenog vjerskog koncepta, već je naša vjera temeljena na vidljivim i opipljivim dokazima zadivljujuće Božje stvaralačke moći.

Pisac poslanice Hebrejima kaže. «Vjerom doznajemo da je svijet stvoren Božjom riječju, tako da je vidljivo proizvedeno od nevidljivoga» (Heb 11, 3). Ljudskom je umu teško shvatiti kako to Bog stvara svijet iz ničega, no još je apsurdnije vjerovati da je sve nastalo iz ničega pukom slučajnošću, bez uloge savršenog uma.  

Stvoreni svijet u kojem živimo sa svim svojim složenim oblicima uvjerava nas da ima svoga stvoritelja. Temeljem Božje riječi mi vjerom prihvaćamo da je to Bog. Apostol Pavao u Rim 1, 20 kaže: «Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta».

Znanost koja sve više i više napreduje, još uvijek ne može stvoriti život. Stoga vjera u Božansko stvaranje nije nelogična i zastarjela. Napredovanje znanosti sve nas više uvjerava u postojanje Božje.

Vidi i ovo: Bog, Stvoritelj neba i zemlje.

Molitva:

Oče, Stvoritelju neba i zemlje, hvala ti što si sve divno stvorio. Hvala ti što si stvorio i nas kao krunu svoga stvaranja. Daj da bismo se uvijek pouzdali u tebe kao onoga koji si I održavatelj svoga stvorenja, da se možemo osloniti na tvoju providnost u našim životima, te da se odgovorno odnosimo prema svemu što si nam dao na upravljanje.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori