Božja providnost

Što je Božja providnost? (Heidelberški katekizam 27-28)

Božja providnost je blažena i utješna istina. Bog svime upravlja, sve mu je znano i brine u svemu za svoju djecu. O tome nam govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma.

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

Božja providnost

Božja providnost
Foto: Unsplash

27. Što je Božja providnost?

Svemoguća i uvijek prisutna Božja moć, kojom On održava, kao svojom rukom, nebo i zemlju i sva stvorenja, te tako upravlja njima da bilje i trava, kiša i suša, plodne i neplodne godine, hrana i piće, zdravlje i bolest, bogatstvo i siromaštvo i sve drugo, ne dolaze slučajno, već iz Njegove očinske ruke.

Kratko razmatranje:

Bog u koga vjerujemo je svemogući Bog. Calvin pojašnjava da se Njegova svemoćnost ne ogleda samo u tome što je Bog moćan sve učiniti, već“… zato što sve drži u svojoj ruci, vlada Nebom i zemljom svojom providnošću, djeluje i raspolaže svim stvarima po svom mišljenju i volji…”

Vidi i ovo: Ne boj se sutrašnjeg dana, Bog je već tamo.

28. Kako pomaže spoznaja da je Bog sve stvorio i obdržava?

Da možemo biti strpljivi u nevoljama, zahvalni u blagodatima, i za budućnost možemo biti sigurni u našeg vjernog Boga Oca da nas ništa ne može odvojiti od njegove ljubavi. Budući da je cjelo stvorenje u Njegovoj ruci te se bez njegove volje ne mogu ni pokrenuti.

Kratko razmatranje:

Bog nas nije stvorio kako bi nas prepustio slučaju. Stvaranje čovjeka je čin ljubavi Božje prema nama. Stvorio nas je kako bi pripadali njemu. Psalmist poziva Božji narod na slavljenje riječima: «Znajte da je Jahve Bog; on nas stvori, i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove» (Ps 100, 3).

Kao što Bog održava nebo i zemlju u skladu i upravlja njima ne prepustivši ih slučaju (zamislimo samo kakav bi kaos nastupio da se zvijezde i planete oko zvijezda kreću bez ikakvoga reda,), isto tako Bog brine i za čovjeka.

Vidi i ovo: Bog nikada ne napušta djelo svojih ruku

Čovjek nije prepušten sam sebi. Calvin će u Institucijama kršćanske religije, tumačeći prvi članak Apostolskog vjerovanja reći kako vjerovati u Boga znači prepoznati ga i spoznati za svoga Boga i prionuti uz Njegovu riječ.

Onaj tko je spoznao Boga, Njegovu stvaralačku moć i očinsku brigu, taj zna da Gospodin ima i volju i moć pobrinuti se za sve naše potrebe i duše i tijela. Luther u svom Velikom katekizmu kaže:

“K tome još ispovijedamo da nam Bog Otac nije samo dao sve ono što imamo i vidimo pred očima, nego nas također svakodnevno štiti i brani od svakog zla i nesreće te od nas otklanja svaku opasnosti nezgodu, a to sve iz puke ljubavi i dobrote, koju mi nismo zaslužili, kao prijazni otac koji skrbi za nas kako nam se ništa lose ne bi dogodilo.”

Cijela propovijed na ovu temu: Božja providnost – dozvoljava li Bog i zlo u našim životima?

Molitva:

Gospodine, hvala ti da upravljaš svime što je na nebu i na zemlji. Isto tako znam da je i moj život u tvojim rukama. Prepuštam se tvojem vodstvu s potpunim povjerenjem, znajući da si ti onaj koji činiš sve na dobro onima koji se u tebe pouzdaju.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Vidi i ovo: Što je Božja providnost?

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori