Kristova smrt na križu

Kristova smrt na križu (Heidelberški katekizam 37-39)

Kristova smrt na križu, o kojoj nam govore članci Heidelberškog katekizma koji su pred nama, puno je više od fizičke boli i umiranja.

Kristova smrt na križu

Kristova smrt na križu

37. Što podrazumijevamo pod “mučen”?

Da je Krist tijekom cijeloga svog života na zemlji, pogotovo na kraju, trpio u tijelu i duši Božju srdžbu protiv grijeha cijele ljudske rase kako bi, sa trpljenjem kao jedinom žrtvom pomirnicom, oslobodio naše tijelo i dušu od vječnog prokletstva te pribavio za nas Božju milost, pravednost i vječni život.

Kratko razmatranje:

Isusova smrt na križu činjenica je pred kojom moramo zastati sa strahopoštovanjem. Njegova smrt je neuobičajena, smrt koju u takvoj agoniji zasigurno nitko nikada nije iskusio. Umirali su ljudi na križu i prije i poslije Kristovog raspeća, no samo je Krist iskusio agoniju ne samo tjelesne muke i smrti već i agoniju prokletstva Božjega nad grijehom cijeloga čovječanstva. On je mučen, dakle patio, ali ne samo u fizičkoj već i u duševnoj boli.

Vidi i ovo: Što je zapravo Isus iskusio na križu?

38. Zašto je bio mučen “pod Poncijem Pilatom” kao sucem?

Da bi on, iako nevin, bio osuđen od građanskog suca, i kako bi nas na ovaj način oslobodio od strogoga Božjeg suda koji je trebao pasti na nas.

Kratko razmatranje:

Jeste li čuli izreku: „Upao kao Pilat u vjerovanje“? I doista, osim Kristovog i Marijinog imena, u Apostolskom vjerovanju nalazimo i ime jednoga vlastodršca, predstavnika Rimske okupacijske vlasti u Izraelu. Time se naglašava Isusova povijesnost.

Osim toga, ovdje se naglašava prolaznost vremena Poncija Pilata i neprolaznost onoga u koga vjerujemo. Vladavina koju predstavlja Pilat bila je na vrhuncu moći u Kristovo vrijeme. Smatrali su da će njihovo, Rimsko carstvo vječno trajati. No, ono je odavno otišlo u povijest, a svakodnevno ispovijedanje vjerovanja od milijuna kršćana danas, svjedoči da je Krist živ, stvaran i slavljen od svoga naroda, te da je Njegova vladavina neprolazna.

39. Zar je važno što je bio “razapet”, umjesto smrti na neki drugi način?

Da, jer me to uvjerava da je On preuzeo na sebe prokletstvo koje je ležalo na meni, jer je Bog prokleo smrt na križu.

Kratko razmatranje:

Krist ne preuzima na sebe samo naš grijeh, već i naše prokletstvo. (“Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom – jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu.” Galaćanima 3,13). Apostol Pavao nam kaže za Krista: “Njega je Bog izložio da svojom krvi bude Pomirilište po vjeri , da učini očitom svoju pravednost – jer je ostavio nekažnjene prošle grijehe u vrijeme svoje strpljivosti – da učini očitom svoju pravednost i da dokaže da je pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Krista” (Rim 3, 25-26).

Vidi i ovo: Krist je umro kako bi nas izbavio iz sadašnjeg zla

Apostol Pavao se osvrće na ritual pomirenja odnosno odstranjivanja grijeha koji je opisan u Lev 16 poglavlju. Tu se simbolički navještalo ono što će Krist na križu u stvarnosti učiniti. Kristova smrt odstranjuje grijehe njegova naroda. Odstranjeni, odnosno oprošteni grijesi za Boga više ne postoje. Pisac poslanice Hebrejima navodi proroštvo Jeremijino (Jer 31, 34): «grijeha se njihovih više neću nikao sjećati» (Heb 8, 12).

Molitva:

Nebeski Oče, Ti si tako ljubio čovjeka, da si Sina svoga poslao da iskusi prokletstvo kazne za grijeh, tešku muku I smrt radi nas. Toliko si nas ljubio. Hvala ti za tu neizmjernu ljubav. Učini da naši životi budu životi ljubavi prema tebi I bližnjima.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Ostale članke vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori