Blagoslovi Kristova uskrsnuća

Blagoslovi Kristova uskrsnuća (Heidelberški katekizam 45)

Koji su blagoslovi Kristova uskrsnuća? Članak Heidelberškog katekizma koji je pred nama donosi nam tri važne istine na koji nam način koristi Kristovo uskrsnuće.

Blagoslovi Kristova uskrsnuća

Blagoslovi Kristova uskrsnuća

45. Kako nam koristi Kristovo uskrsnuće?

Prvo, svojim uskrsnućem je pobijedio smrt, kako bi nas učinio dionicima pravednosti koju je pribavio svojom smrću. Drugo, njegovom moći smo već sada uskrsli u novi život. Treće, Kristovo uskrsnuće je sigurno jamstvo našega slavnog uskrsnuća.

Kratko razmatranje:

„Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci.“ (Djela 2, 32) Apostol Petar u ime učenika hrabro svjedoči Kristovo uskrsnuće. Oni su svjedoci Njegova uskrsnuća. Upravo to ih je snažno promijenilo i ohrabrilo da od razočaranih i uplašenih učenika postanu neustrašivi navjestitelji Radosne vijesti. Evanđelja nam svjedoče da je Krist, nakon raspeća, u nedjeljno jutro uskrsnuo od mrtvih. Dakle, pobijedio je smrt i ponovno se našao među svojim učenicima.

Vidi i ovo: Zašto nam je važno Kristovo uskrsnuće?

Osim njegovih učenika, kaže nam Pismo da ga je vidjelo oko 500. drugih svjedoka (1. Korinćanima 15, 3-8). Nakon svoga uskrsnuća Krist je četrdeset dana proveo na zemlji, uglavnom u krugu svojih učenika kako bi ih pripremio za izliće Duha Svetoga na njih kao i za službu koja im predstoji. Možemo samo zamisliti koliko je ohrabrenje za učenike bila činjenica da je njihov Gospodin među njima.

Nakon raspeća mnogi su se razočarali, posumnjali, nakon što im se Krist živ ukazao, njihova slika o Kristu se mijenja. Čak i Toma, koji nije vjerovao, koji traži fizičke i opipljive dokaze, pada pred noge Isusove i ispovijeda Krista kao Gospodina odnosno kao Boga.

Vidi i ovo: Što Kristovo uskrsnuće znači za sadašnjost?

Ovo je vrlo važan aspekt Kristova Uskrsnuća: Krist se jasno očitovao kao pobjednik nad smrću. Nad onim koji život daje, koji je uzrok života, smrt nema posljednju riječ. Isus je uskrsnuo u proslavljenom i savršenom tijelu i tako postao prvina onih koji će na koncu vremena uskrsnuti također u svojim preobraženim i proslavljenim tijelima.

Kao što Krista više ne može savladati smrt, tako ni nad onima koji će u Kristu uskrsnuti smrt više neće gospodariti. Time što je zadao udarac smrti, kako kaže jedna stara uskrsna himna: smrću smrt uništi, jasno je potvrdio i da je Sotona poražen. On je čovjeka doveo do propasti, do smrti. No, u konačnici je pobijeđen, a onima koji su u grobu, kako nastavlja stara himna, Krist „život darova“.

Vidi i ovo: Krist uskrsnu

Molitva:

Oče nebeski, ti si Sina svoga Isusa Krista podigao iz mrtvih, i time nama zajamčio da smrt nema posljednju riječ. Hvala ti za dar obnovljenog, vječnog života. Daj nam da živimo tim novim životom već sada ovdje na zemlji, kako bismo jednom u vječnosti, preobraženi tebe proslavljali. Po Kristu, Gospodinu našem, Amen. 

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori